BLOC DE LA SECCIÓ DE FILÀTELIA, NUMISMÀTICA I COL·LECCIONISME16 de juliol de 2009

EL SÓL EN EL CONREU DE LA VINYA
Un dels temes que darrerament es debat  al sector  vitivinícola del Penedès és la possibilitat d'establir subzones dins la seva  DO.

No fa pas gaires anys, les preocupacions anaven cap a les millores de la qualitat dels vins negres penedesencs. Aleshores es maldava per la incorporació de noves varietats que havien de permetre  tenir un ventall més ampli en aquest camp i poder competir amb els vins negres de zones on les DO no tenien les normatives tan restrictives per a la incorporació de certes  varietats de fora.


Feu clic per engrandir la imatge

Superada positivament aquella fase, ara el debat sembla dirimir-se en aquesta direcció: la creació de subzones dins  la geografia penedesenca..

Al marge d'aquest debat, els elaboradors investiguen i cerquen formes de vinificació que donin al producte característiques noves de frescor, d'aroma i altres sensacions que puguin singularitzar determinades varietats.

Els productors, malgrat les dificultats per aconseguir la rendibilitat de les seves vinyes, cerquen un coneixement  més ampli del sòl  amb la finalitat d´optimitzar al màxim els resultat de les explotacions vinícoles i alhora a conseguir un valor afegit per a la seva  producció.

No hi ha dubte que conèixer millor el sòl i determinar el pH del mateix pot ser molt útil per adequar millor els tractaments d'adobs i millorar resultats. Tot un repte adreçat a la racionalització en el conreu de la vinya.


Feu clic per engrandir la imatge


Retornar a dalt


05 d'abril de 2009

ANTIC AUTÒDROM TERRAMAR DE SITGES

Feu clic per engrandir la imatge

Postal  corresponent a l´antic autòdrom de Terramar, a Sitges; situat al peu de la carretera c-246 que enllaça Sitges amb Vilanova.

Durant anys fou el referent de les curses automobilístiques  per excel.lència a l´Europa de la primera postguerra.

En  aquesta imatge hi veiem la cursa inaugural, celebrada el 28 d´octubre de 1923 i presidida per S.A.R. Alfons de Borbó, amb uns cotxes girant per un dels revolts del circuit.

La  primera pedra havia estat col·locada  pel general Primo de Rivera un any abans, el 17 de setembre de 1922. Més endavant,  s´hi celebrarien també curses de motocicletes , però l´autòdrom va anar entrant en una lenta decadència fins a quedar obsolet per a les pràctiques esportives de competició.

Consta que hi ha un projecte per a recuperar-lo com a tal.

Postal núm. 9 de la col·lecció L.Roisin . Axiu  particular S.G. M


Retornar a dalt


05 d'abril de 2009

PAISSATGE DE LAVIT A PRINCIPI DEL SEGLE XX

Feu clic per engrandir la imatge

Paisatge de Lavit a principi de segle XX

A primer terme es troba el carrer de l´Aurora que va prendre després el nom de carrer del Molí per raó de trobar-s´hi el Molí de cal Ferrer. Aquest era conegut abans com a Molí de Lavit i també com a   Molí de la Cort.

A la façana posterior de l´edifici, seguint l´enfocament fotogràfic, veiem els miradors o finestrals que servien per a facilitar l´assecat del paper que es penjava als assecadors, situats a la planta superior.

També es poden apreciar les partions d´horta conreada pels veïns i que desapareixeren als anys   cinquanta i seixanta. A l´esquerra s´aprecien les arcades de la Casa Vallés i també la casa de cal Marxant.

Al fons, el barri del carrer del Bosc i el cementiri de Lavit.

Postal que forma part de la col·lecció JB .- arxiu PRA.


Retornar a dalt


11 de març de 2009

PAISSATGE URBÀ PENEDESENC DE PRINCIPI DEL SEGLE XX
(S. SADURNÍ)

A més de les postals de Vilafranca del Penedès que ja disposem escanejades per aquest projecte, tenim també un ampli recull que correspon a Sant Sadurní d´Anoia, preparades i descrites de manera semblant, a la de mostra


Feu clic per engrandir l'imatge

El carrer de Sant Antoni va ser, des del primer terç del segle XX, un dels trams urbans més transitats.

Enllaçava la part antiga de la vila amb el carrer de la Diputació, indret d´accés des de la carretera d´Ordal, i el carrer del Raval, el qual, a l´exterm nort, es bifurcava camp a Masquefa i Piera, d´una banda, i cap a la carretera C-243ª de l´altra, que conduïa a la veïna localitat de Vilafranca del penedès.

Era, per tant, juntament amb el carrer del Raval, el lloc on es concentraven les fondes i llocs d´hostatge.

La postal capta el moviment i l´enrenou d´una diada festiva, atenent a l´arribada de carruatges i al nombre de persones que s´hi pot veure. (postal núm. 9, col·lecció L. Roisin – arxiu CES

Retornar a dalt 

 


Activitats | Notícies | Que ès l'IEP | Contactar | Estadístiques| Mapa del lloc | Informació legal | Disseny web

Institut d'Estudis Penedesencs | Ferrers, 54 - Vilafranca del Penedès
Sant Pau, 13 - Vilanova i la Geltrú | Major, 18 - El Vendrell