Ruta del Front


La Guerra Civil espanyola es visqué al Penedès de diverses maneres en funció del ritme en què el front de guerra anava acostant-se. En contra del que s’ha dit tradicionalment, l’ocupació franquista del Penedès (del 18 al 24 de gener de 1939) no fou un passeig, sinó que algunes unitats republicanes oferiren resistències a les línies defensives L-2 a la Bisbal, el Montmell i Albinyana i a la L-3 a Subirats (a Sant Pau d’Ordal, el Pago i el port de l’Ordal), que aturaren alguns dies l’avançada franquista, i això permeté que la resta de companys i refugiats es retiressin. Molts soldats republicans moriren en aquesta resistència i la majoria foren enterrats, en fosses, a camps de conreu i muntanyes del Penedès.

Finalment, amb la derrota republicana al Penedès, la cerimònia franquista d’ocupació fou molt similar a totes les poblacions: col·locació de la bandera espanyola o substitució de la senyera, actualització de l’hora al rellotge de l’Ajuntament o l’església, celebració d’una missa i establiment d’un centre de detenció per redistribuir els presoners. Mentrestant, més de 2.000 penedesencs marxaven a l’exili.

Aquesta ruta transcorre pels municipis penedesencs de Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Albinyana, la Bisbal del Penedès, l’Arboç, Santa Margarida i els Monjos, Vilafranca del Penedès i Subirats. Ens permet conèixer com es produí l’avanç franquista pel Penedès i els diversos punts on l’exèrcit republicà oferí resistència. Alhora, ens acosta, també, al drama dels refugiats, quan passaren per la comarca camí de l’exili, quan patiren els atacs indiscriminats de l’aviació franquista. La ruta proposa un itinerari per diversos espais patrimonials relacionats amb aquests fets. Són espais triats per l’interès històric que tenen, per l’estat de conservació, per la ubicació i per la representativitat que suposen en relació amb el desenvolupament de la Guerra Civil al Penedès.

Per més informació:
INSTITUT D_ESTUDIS PENEDESENCS
C/ dels Ferrers, 54, baixos
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. 93 892 19 79 - 669 882 959
S''organitzaran visites en grup. Preu de la visita i transport, a acordar entre les parts.
secretaria@iepenedesencs.org

Feu clic sobre les fotos per engrandir-les