Ruta del Vesper de la Gloriosa


Després d’un any i mig de Guerra Civil, a finals de 1937, amb la pèrdua dels aeròdroms situats a l’Aragó i el moviment del front de combat cap a les terres lleidatanes, l’aviació republicana, La Gloriosa, es replegà cap a aeròdroms situats a Catalunya i a una certa distància del front bèl·lic. Així, des de començaments de 1938 i fins a inicis de 1939 el Penedès visqué l’arribada de l’aviació republicana de caça i l’establiment de quatre aeròdroms militars. El primer aeròdrom republicà que es construí fou el dels Monjos, estrenat el març de 1938. El segon dels terrenys de vol fou el de Santa Oliva (Albinyana i Santa Oliva), al Baix Penedès, un camp important per les seves dimensions i capacitat. El tercer i el quart camp foren els de Sabanell (Font-rubí i Torrelavit) i Pacs (Pacs del Penedès - Vilobí del Penedès). Aquestes instal·lacions de La Gloriosa esdevindran actives en diversos moments: els primers dos períodes puntuals corresponen a l’abril i el maig de 1938 per donar suport a les accions al front del Segre. El tercer període correspon a la batalla de l’Ebre i l’ofensiva de Seròs (novembre de 1938). I, el darrer moment, durant la batalla per Catalunya, a partir del 23 de desembre de 1938 fins al 15 de gener de 1939. La concentració d’aeròdroms republicans en un espai tan petit comportà que el Penedès, l’Alt Camp i l’Anoia fossin coneguts com el Vesper de la Gloriosa, ja que l’enlairament i l’aterratge d’una munió d’avions semblava un eixam de vespes.

Aquest itinerari està estructurat a partir dels elements patrimonials que resten dels aeròdroms republicans penedesencs durant la Guerra Civil: Santa Oliva, els Monjos, Sabanell i Pacs. Els diferents punts que configuren la ruta permeten visitar diversos vestigis recuperats i senyalitzats. Són instal·lacions, petites edificacions i refugis que foren construïts amb la participació de mà d’obra local. Aquesta ruta incorpora la visita al Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA), a l’antic camp d’aviació dels Monjos.

Per a més informació:
CIARGA – Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria
Parc de la Memòria, s/n (al costat del refugi del Serral)
08730 Santa Margarida i els Monjos
Tel. de gestió de visites: 669 287 539
1 cop al mes, aproximadament, s’organitzaran visites guiades. El transport es farà en vehicles particulars. Preu aproximat: 5 € per persona.
Els grups poden contractar visites a demanda. Preus especials per a grups.
turisme@smmonjos.cat
www.ciarga.cat
Feu clic sobre les fotos per engrandir-les