TAULA RODONA: “LA TRANSICIÓ AL GARRAF”
Divendres 25 d’abril

Divendres 25 d’abril
Vilanova i la Geltrú
Masia Cabanyes
Set de la tarda

Amb la participació de representants dels diferents partits polítics, sindicals i socials, com el Moviment de Renovació Pedagògica al Garraf, Bordegassosi la Talaia, aquesta Taula Rodona pretén fer una reflexió política i social de la Transició a la comarca del Garraf. Albert Tubau, Vicepresident de l’Institut d’Estudis Penedesencs, realizarà de moderador.

Pere Ros ens ens parla dels llibres de l’IEP “La repressió franquista al Garraf” i “Les exposicions culturals al Penedès” com a dues opcions per Sant Jordi

Pere Ros i Deola (l’Hospitalet de Llobregat 1946) és investigador urbà, col·laborador del Memorial Democràtic, projecte Tots els Noms de l’equip de recerca i documentació Veclus, SL, de EHARA SL, també per al departament de Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona i del Museu d’Història, de la ciutat de Barcelona, activista de la cultura popular. Ha estat un dels autors del llibre “La repressió franquista al Garraf”, junt amb Ramon Arnabat Mata, Arnau López Espinosa, Josep Solé Armajach i Nàdia Varó Moral.

En aquest dos vídeos ens presenta aquest llibre de “La repressió…” i també ens recomana un altre llibre de l’IEP, “Les exposicions culturals al Penedès” . Dues molt bones opcions pel Sant Jordi que s’apropa.

Pere Ros presenta el seu llibre La repressió franquista al Garraf, una opció per Sant Jordi:

Pere Ros recomana el llibre Les exposicions culturals al Penedès per Sant Jordi:


 

Conferència “La memòria positiva de la República”, a càrrec d’Albert Tubau

Dissabte 12 d’abril
Vilanova i la Geltrú
Biblioteca Museu Víctor Balaguer
Set de la tarda

Acabada la guerra civil espanyola, centenars de milers de persones es van exilar en direcció França.

L’Ajuntament penjarà la bandera republicana el cap de setmana, i es faran lectures de poemes, un manifest, conferències i exposicions.

Garraf per la República, l’Ajuntament de VNG i la Comissió per la Memòria Històrica organitzen diverses activitats en commemoració del 75è aniversari de l’exili republicà.

Des de Garraf per la República s’ha fet una crida a la ciutadania per penjar banderes republicanes als balcons.

Aquest dissabte, 12 d’abril, l’Ajuntament de VNG penjarà al balcó la bandera republicana fins al dia 15.

El mateix dissabte a les 12 del migdia es farà un acte a l’Espai de repòs del cementiri municipal amb la presència de Neus Benavent, presidenta de Garraf per la República; Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; i Marijó Riba, regidora de Cultura. 

L’acte inclou la lectura d’un manifest, i un recital de poesies sobre l’exili a càrrec de diferents entitats ciutadanes (iaioflautes, Dones amb Memòria, La Frontissa, Garraf per la República i la col·laboració d’una poeta de Dones de Piera).

A les 7 de la tarda, conferència “La memòria positiva de la República”, a càrrec d’Albert Tubau, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. 

A les 9 del vespre se celebrarà un sopar republicà al restaurant Casablanca.

Diumenge l’activitat es trasllada al Museu del Ferrocarril, on a les 12 h les Dones amb Memòria parlaran dels testimonis de la República, i a les 13 h l’Amical Mauthausen ha organitzat una visita comentada a l’exposició “Resistents i deportades”. 

També es projectarà la pel·lícula “El retratista”, sobre el mestre Benages, amb una posterior taula de debat al Pòsit de Pescadors.
D’11 a 20 h l’entitat Garraf per la República posarà una paradeta amb articles republicans al passeig marítim davant la Pasífae.

Dilluns 14 a les 19 h es farà la conferència “Dones de la República”, a càrrec d’Isabel Pérez, a la Casa Olivella. 

Finalment, dimarts 15 a les 19 h, al centre cívic La Geltrú, l’Amical Mauthausen presentarà l’experiència del viatge a un camp de concentració, a càrrec de l’alumnat de l’Institut Lluch i Rafecas i coordinat per Albert Pons.

CURS D’HISTÒRIA DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS
“Vilafranca, franquisme i antifranquisme”
Dimarts 1 d’abril

Dimarts 1 d’abril
Vilafranca del Penedès
Arxiu Comarcal
Set de la tarda

A càrrec de Ramon Arnabat

Preu mig curs 10€, Socis IEP i Òmnium 8 €.

Preu per sessió 2 €, socis 1€.

Per una millor organització del curs,  confirmeu la vostra assistència a la secretaria de l’IEP, al tel  93 892 19 79

Preu mig curs 10€, Socis IEP i Òmnium 8 €

Preu per sessió 2 €, socis 1€

Per una millor organització del curs,  confirmeu la vostra assistència a la secretaria de l’IEP, al tel  93 892 19 79, o per correu electrònic:  secretaria@iepenedesencs.org.

Organitzat per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, l’Institut d’Estudis Penedesencs i Òmnium Cultural.

Veure el díptic del curs

L’ABAT ESCARRÉ en el 50è aniversari de les seves declaracions a Le Monde
Dijous 27 de març

Dijous 27 de març
Barcelona
Institut d’Estudis Catalans – Sala Pere i Joan Coromines
Set de la tarda

Aureli Maria Escarré (l’Arboç, 15 d’abril de 1908 – Barcelona, 21 d’octubre de 1968) ingressà al monestir de Montserrat el 1923 i va ser-ne abat de 1946 a 1966. Compromès amb la societat catalana del seu temps, va passar de donar suport al nou ordre que havia imposat el règim franquista a una confrontació clara amb els seus representants i a una denúncia pública dels seus mètodes.

Le Monde va fer-se ressò de les paraules de l’abat i amb la seva actitud valenta va aixoplugar Escarré en les seves pàgines. José Antonio Novais –el periodista corresponsal que el va entrevistar- va ser el fil conductor perquè la veu clara i precisa del monjo benedictí arribés a Europa, gràcies a la iniciativa de Josep Benet i Albert Manent.

Amb les seves intervencions, Borja de Riquer, Josep Maria Solé i Sabaté i Josep Cruanyes faran més properes les declaracions de l’abat  Escarré quan se n’han complert 50 anys. Analitzaran la societat que mig segle enrere vivia sota el jou de la dictadura amb l’esperança posada en l’abat de Montserrat i la comunitat benedictina que prenien partit a favor de les llibertats i la democràcia. Exposaran els fets que van portar a amplis sectors de l’Església catòlica, que es posicionava contra la jerarquia, a donar suport i visibilitat a les actuacions arriscades dels representants del món del treball i la cultura. I descobrirem com les forces repressores de la dictadura van sotmetre l’abat Escarré i els monjos de Montserrat a un control escrupolós, directe i minuciós i feien arribar els seus informes a les màximes autoritats del règim franquist

Veure el díptic de la jornada

Inauguració de l’exposició “Catalunya en transició”
Conferència inaugural Dilluns 3 de març

Dilluns 3 de març
Calafell
Sala d’Exposicions de les Dependències Municipals

L’exposició restarà oberta del 3 al 19 de març, amb aquest horari:

  • de dilluns a divendres de 18 a 20h,
  • dissabte de 12 a 14h i 18 a 20h,
  • diumenge de 12 a 14h

En conveni amb l’Ajuntament de Calafell.

Organitzat pel Memorial Democràtic i l’IEP.

Veure el cartell de l’exposició

Presentació del llibre “El paper moneda a l’Alt Penedès durant la Guerra Civil 1936 – 1939″
Divendres 28 de febrer

Divendres 28 de febrer
Sant Sadurní d’Anoia
Biblioteca Municipal Bosch d’Anoia
Vuit del vespre

D’Isidre Aymerich i Bernal, membre de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i membre fundador de l’Institut d’Estudis Penedesens.

A carrec de l’autor i de Joan Solé i Bordes, historiador penedesenc i membre fundador l’IEP.

L’Institut d’Estudis Penedesencs i la Sra Montserrat Medall, Regidora de cultura de Sant Sadurní d’Anoia, us inviten a l’acte de presentació del llibre.