Commemoraració del 80è aniversari dels primers bombardeijos a l’estació i la seva colònia ferroviària
Divendres 5 de maig

Divendres 5 de maig
Sant Vicenç de Calders
Antiga escola de la Colònia ferroviària
7 de la tarda

Amb la presència de Ramon Arnabat.

Aquells fets van succeir el 8 de maig de 1937 i a partir d’aquesta data fins finalitzar la Guerra Civil aquest nus ferroviari va ser un dels objectius militars més castigat de la comarca del Penedès i de la província de Tarragona.

Des de la recent creada Associació per la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders hem volgut que aquest sigui el nostre pr imer acte com entitat. L’estació i la colònia ferroviària tenen un caràcter històric important, no només per pels seus 130 anys de la creació d’aquest enclavament ferroviari, sinó perquè també va ser escenari d’un dels episodis de la malaurada Guerra Civil.

Organitza Associació Familiar Ferroviària, amb la Col·laboració de l’IEP

Llocs amb protagonisme al Pla durant la Guerra Civil, i el camp d’aviació de Sabanell
Diumenge 12 de juny

Diumenge 12 de juny
El Pla del Penedès
Centre Agrícola
10 del matí

Guia Josep Vallès i Cuevas
Esmorzar:
A partir de 2/4 de 9 del matí al Centre Agrícola, qui ho desitgi,
podrà esmorzar de forquilla i ganivet o el que li vingui de gust.
ORGANITZA: GRUP DE RECERCA “EL MIL·LENARI

Conferència sobre “La crisi dels 40 (1975-2015). Catalunya-Espanya, de la transició fins avui”
Divendres 26 de febrer

Divendres 26 de febrer
Cubelles
Sala d’actes de la Parròquia
7 de la tarda

A càrrec de l’historiador Josep Maria Roig Rosich.

Amb la col·laboració del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell.

En conveni amb l’Ajuntament de Cubelles.

EL PROJECTE TOTS ELS NOMS DE L’IEP IMPULSA UNA CAMPANYA PER RECOLLIR LA MEMÒRIA I PRESERVAR EL RECORD DE LES VÍCTIMES DE LA GUERRA CIVIL I DEL FRANQUISME

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha declarat el 15 d’octubre de 2015 “Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista”. Data que coincideix amb el 75è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys.

En el marc de l’acord del Govern i per tal de fer presents les víctimes mortals i les víctimes supervivents, i preservar la seva memòria, el projecte Tots els Noms de l’Institut d’Estudis Penedesencs convida a la participació i fa una crida a les víctimes individuals i els seus familiars i amics, així com les víctimes col·lectives (ajuntaments, associacions, sindicats, ateneus, col·lectius, etc.).

Us convidem a enviar un escrit, una carta, una imatge, un retall de diari, o un vídeo que recuperi la memòria de les persones, entitats, col·lectius i/o institucions que van ser víctimes durant la Guerra Civil o patiren la repressió de la dictadura franquista, entre el 15 d’octubre i el 20 de novembre d’enguany. Volem que les persones represaliades recuperin el seu protagonisme i ens llegint el seu record, en el llarg camí per aconseguir una veritable democràcia i una societat més justa.

Podeu fer-nos arribar aquests documents a info@totselsnoms.org o be lliurar-los en mà o per correu postal a qualsevol de les seus de l’IEP:

Carrer dels Ferrers, núm.54, baixos de Vilafranca del Penedès (DP 08720)

Carrer de Sant Pau, núm.13, 1r, de Vilanova i la Geltrú (DP 08800)

Carrer Major, núm.18 del Vendrell (DP 43700)

L’IEP en farà difusió, si se’ns autoritza, mitjançant la web del projecte Tots els Noms:www.totselsnoms.org