BLOC DE LA SECCIÓ DE TOPONÍMIA13 de desembre de 2009

Crònica de la reunió del 12 de desembre a les Cabanyes
En el Casal d'Avis Municipal de les Cabanyes, a l'entorn de dues grans taules rodones ajuntades, amb la presència del senyor Alcalde i del nostre consoci i amic Eveli Gallego, que ens féu d'amfitrió, hi hagué l'assistència de catorze persones, de les quals tres eren socis d'Olesa de Bonesvalls, una de Sant Sadurní/Subirats, altra de Sant Pere de Riudebitlles, de Vilafranca/Calafell, de Sitges, de Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, tres representants de la Bisbal/El Montmell, tancant la reunió el soci de Vilanova i la Geltrú/Olivella. Excusaren la seva presència Josep Solé de Bellvei i Joan Latorre de Santa Oliva.

D'entrada es posà en antecedents al senyor Alcalde de la tasca que porta a terme el Grup i de l'estat actual de la Base de Dades toponímica del Penedès. La màxima autoritat del poble demostrà tenir interès en la qüestió i ens comunicà que cercaria l'estudiós que pugés confeccionar els "Noms de lloc de les Cabanyes", el qual tindria l'ajuda del nostre amic Aveli.

En el debat posterior, es confirmà la propera segona edició, revisada i ampliada, dels "Noms de lloc del terme d'Albinyana", apareguda l'any 1992.

També tenim coneixement d'haver-hi converses per tal d'editar el llibre "Noms de carrers i cases antigues d'Olesa de Bonesvalls", en la nova col·lecció del Grup, ja que portarà el número 1 dels "Estudis Toponímics Penedesencs".

En les diverses intervencions dels reunits, l'Aveli aportà un document de l'any 1694, on consta la unió d'un Gallego de Sant Joan de Conilles (Mediona) amb una Via de la Rovira Roja, casament efectuat en la capella de Sant Salvador de Certs (escrit Sers), del terme de Sant Martí Sarroca.

Per altra banda, Benjamí Català contribuí amb la mostra d'uns fulls informatitzats, que corresponen a un molt interessant treball històric, geogràfic i toponímic confeccionat per una senyora jubilada de la Rovira Roja, amiga del soci Magí Suriol, que ens posarà en contacte amb ella.

Finalment, s'acordà realitzar la primera trobada de 2010 a La Gornal, durant el mes de març.


Retornar a dalt


17 de setembre de 2009

Crònica de la reunió del dia 5 de setembre de 2009 a Bellvei
El nostre consoci Josep Solé, en representació de l’Ajuntament de la Vila, ens féu d’amfitrió i ens introduí en la Sala d’Exposicions del Centre Cívic, edifici abans conegut per La Patronal. Una gran taula centrava la nostra assistència, en aquesta ocasió representada per socis de Sitges, Bellvei, de Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, de Vilafranca/Calafell, de la Bisbal/El Montmell, d’Olesa de Bonesvalls, de Santa Oliva i de Vilanova i la Geltrú/Olivella. Excusà la seva presència l’amic Josep Pinyol de Sant Sadurní/Subirats.

Feia una bona temporada que ens mancava la presència del nostre dilecte i apreciat Manuel Bofarull, home de dilatada experiència literària i toponímica, el qual ens deixà definitivament aquest estiu. Tot i així, la seva col·laboració amb el Grup d’Estudis Toponímics, serà sempre recordada mitjançant la propera segona edició, revisada i ampliada, dels “Noms de lloc del terme d’Albinyana”, apareguda l’any 1992.

Pel altre costat, el nombrós equip d’Olesa de Bonesvalls s’ha destapat amb un nou llibre: “Noms de carrers i cases antigues d’Olesa de Bonesvalls”, edició que encetarà una nova col·lecció del Grup, ja que portarà el número 1 dels “Estudis Toponímics Penedesencs”.

En quan a la Matriu penedesenca, s’hi està treballant en gairebé tots els municipis per mitjà del programa Access, però, d’aquí en endavant, a qui ho desitgi se li facilitarà informació local i puntual per mitjà de taules en Word.

De fet, per la pàgina d’Internet de l’Institut ja és possible consultar una bona part de la Base de Dades. En un futur, s’hi penjaran més de tretze mil topònims penedesencs.

Després de les diverses intervencions dels reunits, s’acordà realitzar la tercera trobada del curs pel desembre a les Cabanyes.


Retornar a dalt


16 de juny de 2009

CRÒNICA DE LA REUNIÓ DE 13 DE JUNY DE 2009 A PUIGDÀLBER
En el marc de l'Auditori Municipal de l'Ajuntament, situat en la plaça de la Vila, a les cinc de la tarda es van congregar els membres de la Secció per tal d'acomplir la segona trobada d'enguany.

Amb la presidència del senyor Alcalde i del  regidor de Cultura, el col·lectiu toponímic estigué representat pels amics de Sitges, Bellvei, de Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, de Vilafranca/Calafell, de la Bisbal/El Montmell, el Pla del Penedès, d'Olesa de Bonesvalls, de Sant Sadurní/Subirats, de Santa Oliva i de Vilanova i la Geltrú/Olivella. Excusà la seva presència la consòcia de Castellví de la Marca, la qual ens anuncià que ja tenia un equip local que treballa en el nostre projecte i que ha duplicat el nombre de topònims que li havíem facilitat.

Fetes les presentacions a les acollidores autoritats, els hi fou exposada la nostra activitat i se'ls convidà a adherir-se mitjançant la recerca dels noms de lloc del seu municipi.

A continuació intervingueren tots els membres del Grup, que exposaren les seves experiències en la confecció de la Matriu penedesenca. Com a novetats es notificà el tràmit d'aconseguir una segona subvenció per a concloure el llistat dels noms de lloc del Penedès, de la propera reedició dels "Noms de lloc del terme d'Albinyana", de haver rebut la relació de "Noms i renoms de les Cabanyes", confeccionada per Avelí Gallego, i de la pàgina que la Secció tenim penjada a Internet, on s'hi poden trobar notícies de les nostres actuacions i dades de toponímia penedesenca.

S'acordà fer la propera reunió el dia 5 de setembre.


Retornar a dalt


21 d'abril de 2009

Bibliografia de toponímia del Penedès
L'objectiu últim dels estudis de toponímia és la publicació dels resultats. Hem fet un recull dels treballs publicats del 1956 ençà, classificats per municipis.


Bibliografia de toponímia.pdf

Retornar a dalt 

 


Activitats | Notícies | Que ès l'IEP | Contactar | Estadístiques| Mapa del lloc | Informació legal | Disseny web

Institut d'Estudis Penedesencs | Ferrers, 54 - Vilafranca del Penedès
Sant Pau, 13 - Vilanova i la Geltrú | Major, 18 - El Vendrell