BLOC DE LA SECCIÓ DE TOPONÍMIA18 de març de 2014

Crònica de la reunió del 15 de març a Sant Cugat Sesgarrigues
Degut a un “lapsus” de l’Ajuntament, la reunió va tenir de celebrar-se en el pati d’un bar proper a la Ludoteca, on, gràcies al bon temps i a la temperatura primaveral, s’hi van poder instal·lar en comoditat tres taules amb les seves corresponents cadires. Aquestes, encabiren fins a quinze interessats en la toponímia penedesenca. Després, la senyora alcaldessa acudí per a disculpar-se i fou informada de les nostres inquietuds.

Excusaren la seva presència els nostres companys Xavier Argemí de Sant Quintí de Mediona, Ramon Marrugat de Tarragona, Josep Maria Calaf i els seus col·laboradors de Santa Margarida i els Monjos. Del Grup d’Estudis Toponímics hi assistiren afeccionats de Vilafranca/Calafell, La Bisbal/El Montmell, Vilanova/Olivella, Bellvei, Sant Sadurní/Subirats, Santa Oliva, Sant Pere de Riudebitlles, Terrassola i Lavit, Sitges, quatre de Torrelles de Foix, Josep Clavé de Begues i en Vallès del Pla del Penedès.

El resum de les intervencions fou el següent: Els representants de Sitges i de Vilafranca resten esperançats que l’any vinent es podran publicar les seves respectives monografies toponímiques. Josep Solé, ben aviat veurà a la llum el seu llibre “Història de les cases i dels carrers de Bellvei i de les Casetes de la Gornal”. Àngel Rovira incorporarà a la seva Base de Dades del Montmell els “Noms de les cases de la Joncosa”. Els amics torrellencs estan preparant els “Noms de casa” de la seva demarcació. A Begues treballen en els seus noms de lloc, amb plànols inclosos. Al Pla pensen ampliar la tasca començada per Josep Guitart. A Sant Pere de Riudebitlles, el 22 de maig faran la presentació del “Camí Ral” i a Terrassola i Lavit s’estan confeccionant els noms de lloc i de casa.

Vicenç Carbonell anuncià la decisió de deixar d’ésser el cap visible del GET. En el seu lloc, a partir d’ara, el grup estarà representat per Josep Solé. El fins avui coordinador oferí consultar el seu arxiu de Fotografies del Penedès, dipositat a l’Arxiu Comarcal del Garraf. També són a la disposició dels membres de la secció i de tothom que ho desitgi les fitxes dels noms de lloc del Penedès que té en el seu domicili i que en un futur seran cedides al citat arxiu.

 

En un proper avís es comunicarà on s’efectuarà la trobada del mes de juny. Es procurarà inserir-ho en la programació de l’IEP.


Retornar a dalt


23 de desembre de 2013

Crònica de la reunió del 14 de desembre a Vilanova
Gràcies a la gentilesa de la directora de la Biblioteca Joan Oliva, ens vam acollir en un departament calentet del segon pis, al voltant d'una gran taula rectangular, on ens encabírem nou persones de la secció de toponímia.

Excusaren la seva presència els nostres amics Ignasi Muntaner de Sitges i Jaume Pardo de Torrelles. Del Grup assistiren representants de Vilafranca/Calafell, La Bisbal/El Montmell, Vilanova/Olivella, Bellvei, toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, Torrelles de Foix, Sant Sadurní/Subirats i Begues.

Es posà sobre la taula l'edició del llibre "Noms de lloc de Vilafranca", pràcticament enllestit, i que a darrera hora ens diuen que no sortirà fins a l'any 2015, ja que llavors Vilafranca del Penedès serà la Capital de la Cultura Catalana.

Com a alternativa a la posposada edició, per al proper 2014 es demanarà a la Junta la publicació dels "Noms de lloc de la Bisbal i el Montmell", solució que ens ofereix el nostre company Àngel Rovira.

També tenim un xic encallada la Base de Dades, que voldríem penjar-la a Internet notablement ampliada. En la propera reunió amb la Junta es faran gestions per obtenir un ajut econòmic que permeti el seu seguiment.

Una altra qüestió, més positiva, és que la gent de Begues està molt engrescada a confeccionar el llistat de toponímia del seu municipi. Josep Clavé i Xavier Parellada volen aportar, a més de diversa documentació, bona quantitat de topònims orals, que podran contrastar amb els plànols i llibres publicats fins avui. Per començar, els fem arribar els noms de lloc de Begues buidats en els llibres publicats anys enrere. També poden baixar d'Internet una setantena d'entrades de la Base de Dades.

La propera reunió està prevista per al dia 8 o 15 de març a Sant Cugat Sesgarrigues. Comunicarem el dia i lloc quan tinguem la resposta.


Retornar a dalt


28 de setembre de 2013

Crònica de la reunió del 14 de setembre a Olesa
En una gran taula ovalada, situada en una dependència de l'acollidor Centre Cívic, s'hi aplegaren fins a quinze membres interessats en la qüestió que ens portava manta vegada a aquesta localitat.

En aquesta ocasió excusaren la seva presència els nostres amics Àngel Rovira, Josep Pinyol, Ramon Marrugat, Jaume Pardo i Lluís Tetas. Del Grup assistiren representants de Vilanova/Olivella, Bellvei, de Sitges/Canyelles, Torrelles i Sant Pere de Riudebitlles.

D'Olesa tinguérem la grata nova de conèixer Santi Estrada i el seu pare, els quals vingueren acompanyats del Rogeli Carmona i d'altres persones ja conegudes en trobades anteriors, totalitzant vuit vilatans del lloc. També fou gratificant la presència de dos estudiosos de Begues, Josep Clavé i Xavier Parellada, del Centre d'Estudis del Garraf, que desitjaven saber quelcom del nostre projecte i així mateix foren convidats a participar-hi.

En la base de dades penjada a Internet hi ha constància de 1.128 entrades d'Olesa, en les quals hi manquen les notes complementàries de situació dels topònims, estat de les masies, característiques exteriors, troballes arqueològiques, dades històriques de referència, etc., és a dir, la resta de dades per ésser editat en un llibre de la nostra col·lecció penedesenca i que porti el títol de "Noms de lloc d'Olesa". Per això serà necessari buidar la documentació municipal, la cartografia publicada, etc., tasca que sembla podrà realitzar l'equip de treball.

La propera reunió està prevista pel dia 14 de desembre a Vilanova i la Geltrú.


Retornar a dalt


22 de juliol de 2013

Propera trobada del Grup d’Estudis Toponímics
La propera trobada serà el 14 de setembre, a les cinc de la tarda, al Centre Cívic d'Olesa de Bonesvalls.

En aquesta ocasió serem rebuts per Santi Estrada, president del Grup de Recerca Olesa Rural, bons treballadors culturals de la contrada i divulgadors de l'entorn d'Olesa, els quals intentaran reunir gent del poble coneixedors del territori.

 

Com en precedents trobades, aquesta és oberta a tothom que vulgui assistir-hi i a tots els interessats de la rodalia, és a dir, dels llocs propers, especialment d'Avinyó Nou i les Gunyoles, que seran benvinguts.


També esperem una bona presència dels components del nostre grup i dels amics d'Olesa que hem conegut en anteriors reunions.Retornar a dalt 

 


Activitats | Notícies | Que ès l'IEP | Contactar | Estadístiques| Mapa del lloc | Informació legal | Disseny web

Institut d'Estudis Penedesencs | Ferrers, 54 - Vilafranca del Penedès
Sant Pau, 13 - Vilanova i la Geltrú | Major, 18 - El Vendrell