BLOC DE LA SECCIÓ DE TOPONÍMIA24 de juny de 2013

CRÒNICA DE LA REUNIÓ DEL 22 DE JUNY A SANTA FE
En la gairebé novella Sala polivalent dels Pins de Cal Ferret ens esperava el senyor Alcalde i regidor de Cultura  Jordi Rius i Cosialls, a qui vam comunicar el nostre projecte de recollida de noms de lloc del Penedès i de Santa Fe en particular, car disposem d'un migrat nombre de topònims del  seu municipi. El senyor Rius es va mostrar prou receptiu per aconseguir el màxim de noms de lloc de Santa Fe. 
Per aquesta convocatòria ens havien excusat la seva presència els companys Xavier Argemí de Sant Quintí, Andreu Peix de Mediona i Jaume Pardo de Torrelles. A la reunió hi assistiren els amics toponímics de la  Bisbal/El Montmell, Sant Sadurní/Subirats, Vilanova/Olivella, Bellvei, Torrelles de Foix, de Sitges/Canyelles i Vilafranca del Penedès. En aquesta ocasió també tinguérem el goig de saludar al vilafranquí Lluís Hill, el qual està cercant la genealogia de la seva família, a qui prèviament en Muntaner li havia facilitat l'etimologia dels Hill, que segons sembla no té res a veure amb la llengua anglesa.
Per aquest any tenim prevista la publicació dels Noms de lloc de Vilafranca del Penedès. En Lluís Tetas ho té pràcticament enllestit. Només manquen les fotografies i el plànol del municipi. Esperem que els tràmits pressupostaris no es facin esperar. Demanem a la Junta de l'IEP activar la qüestió.
Pel que fa a la Base de Dades que tenim penjada a Internet, tant prompte es pugui s'incrementarà amb la relació de topònims dels capbreus de Sant Pere de Ribes de 1588 i de 1624. També incorporarem un llistat provisional dels noms de lloc de Canyelles. Esperem més aportacions d'altres municipis, car tenim altres companys treballant en la seva demarcació i n'hi ha un parell que esperen publicar el seu llibre ben aviat.
La propera reunió està prevista pel dia 14 de setembre a Olesa de Bonesvalls i la darrera de l'any el 14 de desembre a Vilanova i la Geltrú. En un proper comunicat es diran els llocs concrets de les trobades.    

Retornar a dalt


25 d'abril de 2013

Propera trobada del Grup d'Estudis Toponímics
La propera trobada es farà el dissabte 22 de juny de 2013 a la Sala polivalent dels Pins de Cal Ferret de Santa Fe del Penedès, a les cinc de la tarda.

 

El senyor Alcalde, que a la vegada és regidor de Cultura, en Jordi Rius i Cosialls, ens atendrà en aquest municipi -per nosaltres inèdit- i li explicarem el nostre projecte de recollida de noms de lloc del Penedès. Com en precedents trobades, la reunió és oberta a tothom que vulgui assistir-hi i a tots els interessats en la toponímia de Santa Fe i la seva rodalia, és a dir, de Puigdàlber, Vilobí, les Cabanyes, el Pla, la Granada, Sant Cugat Sesgarrigues i Avinyonet, que seran benvinguts.

 

A semblança d'altres passades trobades, esperem una bona presència dels components del nostre grup. Als presents, els hi tornarem a exposar la proposta d'activitats 2013, per exemple, com té l'amic Lluís Tetas la publicació de la toponímia de Vilafranca del Penedès, i altres qüestions d'actualitat toponímica.


Retornar a dalt


13 de març de 2013

CRÒNICA DEL 9 DE MARÇ A SANT JOAN DE MEDIONA
 

La distància quilomètrica existent amb la resta del Penedès ens feia dubtar dels possibles assistents a la trobada. A la poca estona de la nostra arribada els dubtes es van diluir. En una estança contínua a la Sala d’Exposicions del Casal de Mediona, el grup de l’Associació d’Estudis Científics hi encabí una improvisada i allargassada taula on s’hi van asseure fins a disset persones, de les quals n’hi havia vuit de la localitat, i d’elles, cinc fèmines. La resta representaven els municipis de Sant Pere de Riudebitlles (2), Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní/Subirats, Vilanova/Olivella, Bellvei, Torrelles de Foix (2) i Puigdàlber. Havien prèviament excusar la seva presència Ignasi Muntaner de Sitges, Àngel Rovira de La Bisbal/El Montmell, Ramon Marrugat de la toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona i Joan Latorre de Santa Oliva.

 

Els medionencs es mostraren prou interessats en la recollida de noms de lloc del seu municipi i prengueren bona nota de les instruccions a seguir, que són ben senzilles. A semblança d’altres ocasions, se’ls va facilitar el llistat provisional dels topònims del lloc que la secció té penjada en la pàgina d’Internet, que, a ben segur, necessitarà ser revisada i ampliada pels components de l’Associació.

 

Després d’una amigable tertúlia toponímica i de les acostumades intervencions dels membres del GET, finalitzà la reunió amb una insospitada taula ben assortida de deliciós pica-pica.

 

En properes jornades anunciarem la reglamentària trobada del dia 8 de juny.

 


Retornar a dalt


26 de gener de 2013

Propera trobada del Grup d'Estudis Toponímics
La propera reunió de Grup serà el 9 de març, a les 5 de la tarda, al Casal de Mediona. Ens espera l'Andreu Peix i els seus companys de l'Associació d'Estudis Científics. Hi ha la possibilitat que tornem a veure els nostres amics Josep Gallart i Antoni Mallofré, que més d'una vegada ens van acompanyar en les excursions a peu pel Penedès i que també ens van acollir, ja fa anys, en una trobada toponímica. Els hi tornarem a explicar el nostre projecte de recollida de noms de lloc del Penedès. Com en precedents trobades, la reunió és oberta a tothom que vulgui assistir-hi i a tots els interessats en la toponímia de Mediona i la seva rodalia.

A semblança d'altres passades trobades, esperem una bona presència dels components del nostre grup. Als presents els seran exposades la proposta d'activitats 2013 i altres qüestions d'actualitat toponímica.


Retornar a dalt 

 


Activitats | Notícies | Que ès l'IEP | Contactar | Estadístiques| Mapa del lloc | Informació legal | Disseny web

Institut d'Estudis Penedesencs | Ferrers, 54 - Vilafranca del Penedès
Sant Pau, 13 - Vilanova i la Geltrú | Major, 18 - El Vendrell