BLOC DE LA SECCIÓ DE TOPONÍMIA18 de desembre de 2012

CRÒNICA DE LA REUNIÓ DEL 15 DE DESEMBRE A SUBIRATS
 

Tot i que a certs amics toponímics els hi va costar trobar l’Ajuntament de Subirats, un xic més tard de l’hora prevista la mesa de la Sala de Plens ja feia goig de veure. Totalitzàrem deu persones acomodades pel senyor Regidor Lluís Ràfols en una taula en forma d’una U, en la qual hi van comparèixer els recollidors de noms de lloc de Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní/Subirats, toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, Vilanova i la Geltrú/Olivella, Vilafranca del Penedès/Calafell, Bellvei, Torrelles de Foix i Sitges.

Excusaren la seva presència Jaume Pardo i Albert Parellada de Torrelles de Foix, Àngel Rovira de La Bisbal/El Montmell i Joan Latorre de Santa Oliva, els quals ens havien desitjat unes Bones Festes Nadalenques.

Es va constatar que Lluís Tetas té pràcticament acabat el recull dels noms de lloc de Vilafranca del Penedès, que pensem publicar l’any vinent.

Per altra banda, d’acord amb el senyor Ràfols, en Josep Pinyol mirarà de posar-se en contacte amb els integrants del Centre d’Estudis de Subirats per ajudar-lo a confeccionar la toponímia d’aquest gran municipi.

Els representats de Sant Pere de Riudebitlles portaren la nova que els seus amics de l’Associació Científica de Sant Joan de Mediona estan interessats en el nostre projecte i que caldria informar-los de la qüestió. Es quedà en realitzar la propera trobada del 9 de març en la seva localitat.

Es va debatre la reducció de l’antic genèric “puig” per l’actual nom “pi”, fenomen que succeí en alguns llocs del Pirineu (Puimorèn, ara Pimorèn, etc. DECat VI, 853), fet que també pot haver ocorregut en indrets documentats del Penedès: el Pi del Molló (Subirats), abans el puig del Molló?; el Pi de la Vella (Cubelles), abans el puig de la Vella (1537-1903); i el Pi Torrat (Vilanova i la Geltrú), abans el puig Torrat (1481-1726).

Després d’altres intervencions, la sessió es va cloure a les set en punt.

 


Retornar a dalt


26 d'octubre de 2012

Propera trobada del Grup d'Estudis Toponímics
La propera reunió del Grup d'Estudis Toponímics s'ha decidit fer-la el dissabte 15 de desembre de 2012, a les cinc de la tarda, a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Subirats.

El regidor de Cultura, senyor Lluís Ràfols, procurarà atendre'ns i convidarà al Centre d'Estudis de Subirats a la trobada, car hi pot haver algun estudiós interessat en la nostra temàtica. Com en precedents trobades, la reunió és oberta a tothom que vulgui assistir-hi i a tots els interessats en els noms de lloc de Sant Pau d'Ordal i la seva rodalia.

Com en pretèrits agrupaments, esperem una bona presència dels components de la nostra secció. Als presents els seran exposades la proposta d'activitats i altres qüestions d'actualitat toponímica.


Retornar a dalt


27 de setembre de 2012

CRÒNICA DE LA REUNIÓ DEL 15 DE SETEMBRE ALS MONJOS
 

El Grup s’agrupà en una espaiosa sala preparada per Àngels Gutiérrez en el vestíbul del primer pis de la Masia Mas Catarro.

 

Excusà la seva presència el regidor de cultura Andreu Clemente, el qual estigué representat per tres estudiosos del municipi: l’actiu excursionista Toni Inglada Queralt i els avis Josep Palau Sendra i Antoni Berné Goixart, el primer dels quals és un solitari i experimentat caminaire.

 

En una comunicació posterior a la reunió, el regidor ens ha dit que estan molt interessats en la temàtica toponímia i desitgen col·laborar en el projecte.

 

Per part nostra comparegueren els companys que representen els municipis penedesencs de Vilanova i la Geltrú/Olivella, Bellvei, la Bisbal/el Montmell, Sitges, Sant Sadurní/Subirats, Santa Oliva, El Pla del Penedès i Vilafranca del Penedès. Excusaren la seva presència Josep Estalella, Jaume Pardo i Josep Segura de Torrelles de Foix, com també l’amic Joan Latorre de Santa Oliva. En aquesta ocasió tinguérem la visita del jove Moisés Viadiu de les Cabanyes, un jove promesa en història.

 

En Lluís Tetas ens portà una mostra dels noms de lloc de Vilafranca del Penedès, llibre que sens dubte sortirà publicat l’any vinent.

 

Es pensa fer la propera trobada a Sant Pau d’Ordal. Serà el dia 15 de desembre en el lloc que aportunament serà comunicat.

 


Retornar a dalt


16 de juliol de 2012

Propera trobada del Grup d'Estudis Toponímics
La propera trobada del Grup serà el dissabte 15 de setembre de 2012, a les cinc de la tarda, a la sala del vestíbul del primer pis de la Masia Mas Catarro (Santa Margarida i els Monjos).


La Regidoria de Cultura ens ha reservat una sala, en la qual ens atendrà l'autoritat municipal que aleshores tinguin designada, a la vegada que procuraran convidar alguns vilatans estudiosos del municipi. Com en precedents trobades, la reunió és oberta a tothom que vulgui assistir-hi i a tots els interessats en els noms de lloc de Santa Margarida i els Monjos i la seva rodalia.


A semblança d'altres passades reunions, esperem una bona presència dels components del nostre grup. Als presents els seran exposades la proposta d'activitats i altres qüestions d'actualitat toponímica. 


Retornar a dalt 

 


Activitats | Notícies | Que ès l'IEP | Contactar | Estadístiques| Mapa del lloc | Informació legal | Disseny web

Institut d'Estudis Penedesencs | Ferrers, 54 - Vilafranca del Penedès
Sant Pau, 13 - Vilanova i la Geltrú | Major, 18 - El Vendrell