BLOC DE LA SECCIÓ DE TOPONÍMIA20 de juny de 2012

CRÒNICA DE LA REUNIÓ DEL DIA 16 DE JUNY A VILOBÍ
La segona trobada de l'any s'esdevingué en la Sala Polivalent del Casal Municipal d'Avis de la plaça de la Vila, enfront l'església de Santa Maria.

En aquesta ocasió s'aplegaren els companys que representen els municipis penedesencs de Vilanova i la Geltrú/Olivella, Bellvei, la Bisbal/el Montmell, Sitges, Sant Sadurní/Subirats, Santa Oliva, El Pla del Penedès, toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, Les Cabanyes i Torrelles de Foix. Excusaren la seva presència els amics de Vilafranca/Calafell i Jaume Pardo de Torrelles.

La regidora Rosa Gallego, que prèviament havia anunciat la reunió en el Butlletí Informatiu Municipal, ens va presentar un col·lectiu de vilobinecs format per Romà Macari i esposa, Xavier Serra i Maria Antònia Ferré, tots ells interessats en la millora del llistat de noms de lloc de Vilobí i la rodalia que tenim enregistrats en la Base de Dades penjada a Internet. Pel que fa al senyor Serra, es mostrà prou sensibilitzat pels noms de casa, dels quals el Grup d'Estudis Toponímics els desconeix gairebé tots.
L'Eveli Gallego de Les Cabanyes ens facilità uns apunts d'un capbreu de Sant Valentí servat a l'Arxiu Comarcal de Vilafranca. En quan a les publicacions de Noms de lloc esperades, és possible que la de Vilafranca del Penedès passi al davant de la de Santa Oliva. Ho sabrem del cert en la propera reunió toponímica, que tenim previst fer-la el dia 15 de setembre en un local municipal de Santa Margarida i els Monjos.


Retornar a dalt


14 de juny de 2012

Crònica de la reunió de l'Arboç
12 DE JUNY DE 2010

L'Arboç

En la Casa de Cultura i en el marc de l'Auditori, amb la presència de la senyora Regidora de Cultura i del nostre venerable amic i consoci Josep Maria Jané, la secció realitzà la segona trobada de l'any de la Secció de Toponímia, en la qual el col·lectiu toponímic constava de deu components.

L'agrupació d'estudiosos procedien de Sitges, d'Olesa de Bonesvalls, de Santa Oliva, de Puigdàlber, Sant Pere de Riudebitlles, de Sant Sadurní/Subirats, de La Bisbal/El Montmell, de Bellvei i de Vilanova i la Geltrú/Olivella. S'afegí a la convocatòria un diligent i actiu arbocenc.

Després de les presentacions, s'exposà el projecte del grup a la Regidora, que delegà la tasca de recerca de toponímia del municipi al present estudiós de l'Arboç, que va trobar molt interessant la iniciativa.

Fou notificada que la reedició revisada i ampliada dels "Noms de lloc del terme d'Albinyana" quedarà enllestida el proper mes de juliol. En la programació de tardor hi figurarà la data de la seva presentació a Albinyana.

Els representants d'Olesa comunicaren que ja havien "buidat" el seu recent llibre "Noms de cases i carrers antics d'Olesa de Bonesvalls", en la Base de Dades dels noms de lloc del Penedès. Pel que fa al company bisbalenc, ens digué que estaven divulgant curiositats toponímiques i històries dels carrers del poble a una associació de dones que els hi havien demanat, activitat que atreia una bona quantitat de bisbalencs.

El grup es reunirà de nou el 12 de setembre, en aquesta ocasió a Llorenç.


Retornar a dalt


10 de maig de 2012

Propera trobada del Grup d'Estudis Toponímics
La propera trobada del grup serà el 16 de juny de 2012, a les 5 de la tarda, un altre municipi inèdit per a nosaltres: Vilobí del Penedès. Concretament, es farà a la Sala Polivalent del Casal Municipal de la Gent Gran de la plaça de la Vila de, enfront de l'església. Ens atendrà la regidora de Cultura, Rosa Gallego que procurarà convidar alguns vilatans estudiosos del municipi. Com en precedents trobades, la reunió és oberta a tothom que vulgui assistir-hi i a tots els interessats en els noms de lloc de Vilobí i la seva rodalia.

 

A semblança d'altres passats aplegaments, esperem una bona presència dels components del nostre grup. Als presents els seran exposades la proposta d'activitats 2012 i altres qüestions d'actualitat toponímica.

 


Retornar a dalt


19 de març de 2012

CRÒNICA DE LA TROBADA A PONTONS DEL 17 DE MARÇ
En una tarda de primavera avançada, el senyor regidor de Cultura Lluís Escardó ens obrí les portes de l'Ajuntament, per després acollir-nos en la sala de reunions a l'entorn d'una llarga taula rectangular, que passada una breu estona, pel nombre de presents arribà a fer força goig.

La trobada reuní persones que recullen els noms de lloc de Vilanova i la Geltrú/Olivella, Bellvei, dues de la Bisbal/el Montmell, Sitges, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní/Subirats, Santa Oliva i dues de Torrelles de Foix. Excusaren la seva presència els amics de Vilafranca/Calafell i de toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona.

Acudiren a la invitació de l'aplegament obert, en Josep Segura, torrellenc que viu a Vilafranca, investigador dels seus avantpassats de la Riambalda de Pontons amb branques en moltes masies de la comarc, i el vilafranquí Ivo Elies, estudiós dels capbreus de Subirats, que ens facilitarà valuosa informació de toponímia pretèrita.

Un pic fetes les presentacions al senyor regidor, li fou exposada la proposta del projecte toponímic penedesenc per al seu municipi, amb el qual es mostrà prou interessat en poder col·laborar.

Per part del col·lectiu foren debatudes algunes propostes, una d'elles de procurar una nova aproximació amb els companys d'Olesa de Bonesvalls i, una altra fou la de contemplar una relació amb el nou equip d'estudis locals de Cunit.

La propera reunió està prevista per al dia 16 de juny en el lloc que serà prèviament comunicat.


Retornar a dalt 

 


Activitats | Notícies | Que ès l'IEP | Contactar | Estadístiques| Mapa del lloc | Informació legal | Disseny web

Institut d'Estudis Penedesencs | Ferrers, 54 - Vilafranca del Penedès
Sant Pau, 13 - Vilanova i la Geltrú | Major, 18 - El Vendrell