BLOC DE LA SECCIÓ DE TOPONÍMIA11 de novembre de 2011

Propera trobada del Grup d'Estudis Toponímics
La propera trobada del grup serà el dissabte 17 de desembre de 2011 a la Joncosa del Montmell, a les cinc de la tarda, a la Sala de Plens de l'Ajuntament de la Joncosa, edifici situat en el centre del poble. Per arribar-hi, cal agafar la carretera de set quilòmetres que surt de La Bisbal.

Es tracta d'un municipi inèdit per a nosaltres, en aquest cas gràcies a la bona acollida de la regidora de Cultura na Rumina Puig. Com sempre, la reunió serà oberta per a tothom que vulgui acompanyar-nos i a tots els interessats en els noms de lloc del Montmell i la seva rodalia.

No cal dir que esperem una bona presència dels components del nostre grup de toponímics i, en primer lloc, els bons amics de La Bisbal.


Retornar a dalt


19 de setembre de 2011

CRÒNICA DE LA REUNIÓ A GUARDIOLA EL DIA 17 DE SETEMBRE
En aquesta avinentesa també estrenàrem municipi. Vàrem ser acollits per la regidora de Cultura Carme Sibil, la reunió tingué lloc en la espaiosa sala de l'Auditori del Centre Recreatiu de Guardiola.

Ens aplegàrem els estudiosos toponímics La Bisbal/El Montmell, de Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, de Sant Sadurní/Subirats, de Vilafranca/Calafell, de Bellvei, de Vilanova i la Geltrú/Olivella i de Sant Pere de Riudebitlles. Excusaren la seva presència els amics d'Olesa de Bonesvalls, de Sitges i de Santa Oliva, aquest darrer per tal d'assistir al sepeli de l'escriptor i toponimista reusenc Ramon Amigó Anglès, en el qual representava la nostra secció. Ramon Amigó -que encara havíem saludat la setmana anterior en el Congrés d'Onomàstica-, havia publicat els noms de lloc d'una bona part de poblacions del Camp de Tarragona, entre les quals figuraven Reus, la Mussara, Constantí, Castellvell del Camp, Almoster, Vila-seca, Prades i Cornudella.

La regidora havia anunciat la reunió com una conferència de toponímia adreçada a la població. El fet comportà una bona assistència de vilatans, entre els quals intervingué en el col·loqui el senyor Marc Galimany, molt interessat en la temàtica dels noms de lloc de Font-rubí i la seva rodalia.

Després de les nostrades presentacions habituals vers els presents, fou explicada en què consistia la tasca penedesenca i, llavors, es demanà la col·laboració per tal d'exercir-la en el municipi. En l'apartat de precs i preguntes es barallaren una sèrie de topònims de difícil interpretació (Grabuac, el Semison, Montjuïc, Les Graus, etc.) però, com què som profans en aquesta matèria, els varem aconsellar defugir l'etimologia i dedicar-se exclusivament a la recollida de noms de lloc.

Pel que fa a la nostra particular rotació trimestral, es comentà la defunció, als 87 anys, de l'amic i consoci Lluís Casas Mestres, esdevinguda el passat 11 de setembre a Vilafranca i sepultat dos dies després en el cementiri d'Olesa de Bonesvalls. El Lluís i el Rogeli Carmona, l'abril de l'any passat van publicar "Noms de cases i carrers antics d'Olesa de Bonesvalls", volum núm. 1 de la nova col·lecció "Estudis Toponímics Penedesencs". Que reposi en pau.

En la roda també es comentà la finalització dels "Noms de lloc de Santa Oliva", obra que pacientment ha elaborat Joan Latorre. La publicació s'escaurà l'any vinent. Aquesta realització representarà endarrerir la reedició revisada i ampliada dels "Noms de lloc de Vilanova i la Geltrú".

La propera trobada s'efectuarà el dia 17 de desembre en un lloc que oportunament es comunicarà.


Retornar a dalt


30 de juliol de 2011

Propera trobada del Grup d'Estudis Toponímics
El dissabte 17 de setembre de 2011, a  les cinc de la tarda, a l'AUDITORI MUNICIPAL, (sala ubicada dins l'espai del CENTRE RECREATIU de Guardiola de Font-rubí, al centre del poble), es farà la propera reunió del grup.

Retornant a l'activitat després d'estiu i una vegada clausurat el XXIV Congrés Internacional sobre Ciències Onomàstiques, celebrat en el marc de la Universitat de Barcelona durant els dies 5 al 9 proppassats, la Secció de Toponímia ens apleguem de nou, en aquesta ocasió en un municipi inèdit per a nosaltres i amb la complaença de la senyora regidora de Cultura Carme Sibil. Com en les precedents trobades, la reunió és oberta a tothom que vulgui assistir-hi i a tots els interessats en els noms de lloc de Font-rubí i la seva rodalia.

Així mateix, esperem una bona presència dels components del nostre grup, ja que seran comunicades les probables novetats editorials de noms de lloc del Penedès.


Retornar a dalt


22 de juny de 2011

Orientacions per realitzar un recull de noms de lloc
Els membres del Grup d'Estudis Toponímics de l'Institut d'Estudis Penedesencs col·laborem de fa anys per confeccionar un recull de noms de lloc de tot el Penedès. Actualment, el recull (que es pot consultar des d'aquest mateix bloc) compta amb més de 20.000 noms dels municipis de Vilanova, Vilafranca, Sitges, Olivella, Albinyana, etc., però la nostra intenció és que s'hi incorporin noms de lloc de la resta de municipis penedesencs. Per aquest motiu, cada tres mesos ens reunim en una localitat diferent per animar a possibles col·laboradors. I perquè la feina a fer sigui al més clara possible, hem elaborat el document adjunt, que explica detalladament com es fa un recull de topònims. Esperem que us apunteu a aquesta tasca tan enriquidora que lliga la història, la geografia i la lingüística.


Per a una toponímia del Penedès.pdf

Retornar a dalt 

 


Activitats | Notícies | Que ès l'IEP | Contactar | Estadístiques| Mapa del lloc | Informació legal | Disseny web

Institut d'Estudis Penedesencs | Ferrers, 54 - Vilafranca del Penedès
Sant Pau, 13 - Vilanova i la Geltrú | Major, 18 - El Vendrell