BLOC DE LA SECCIÓ DE TOPONÍMIA21 de juny de 2011

CRÒNICA DE LA REUNIÓ A LA MÚNIA EL 18 DE JUNY
Era la segona vegada que ens trobàvem en aquest municipi. La que fou fins fa poc regidora de Cultura, na Cristina Ros, no va tenir cap problema en obrir-nos de nou el Centre Polivalent del carrer Anselm Clavé núm. 11 de La Múnia, local on es va celebrar la segona reunió de l'any de la Secció de Toponímia. En aquesta ocasió anava acompanyada de l'estudiós local en Jaume Freixinet Siuraneta, home que porta vint-i-cinc al terme i que està molt interessat en el trasllat de noms de lloc penedesencs a altres contrades del Principat.

Completaven la llarga taula, els companys toponímics de La Bisbal/El Montmell, de Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, de Sitges, de Sant Sadurní/Subirats, de Vilafranca/Calafell, de Bellvei, de Santa Oliva i de Vilanova i la Geltrú/Olivella. Excusaren la seva presència els consocis d'Olesa de Bonesvalls. Tot i així, s'arribà al nombre de deu persones que treballen en la recollida dels noms de lloc del Penedès.

El conjunt del grup es mostrà prou satisfet per la recent inscripció a Internet de més de vint mil entrades de la Base de Dades del Penedès, les quals, a més de ser fàcilment cercades, porten incorporades les sigles bibliogràfiques corresponents. Aquest llistat serà periòdicament ampliat amb novelles fitxes. En un temps no massa llunyà, s'hi penjaran en format provisional els noms de lloc de Canyelles que fins ara es tenen enregistrats i, a més, la toponímia completa d'un capbreu de Sant Pere de Ribes de l'any 1588.

En quan a publicacions, hi ha tres o quatre treballs gairebé enllestits per incrementar els llibres de toponímia penedesenca disponibles. També es va parlar de la possible reedició revisada i ampliada dels Noms de lloc de Vilanova i la Geltrú, ja que actualment està esgotada l'edició de l'any 2001.

En Ramon Marrugat ha elaborat una llista ben documentada dels gentilicis de gairebé tots els municipis i agregats penedesencs. La facilitarem a tothom que ens ho demani.

Per altra banda, la Cristina cerca el significat del seu segon cognom: Rimoltó. Si qualque persona en sap quelcom, faci el favor de comunicar-nos i li farem arribar.

Alguns membre del grup s'han inscrit per assistir als dos darrers dies del Congrés Internacional d'ICOS sobre Ciències Onomàstiques, que se celebrarà a Barcelona del 5 al 9 del proper setembre. Els dos dies escollits són dedicats exclusivament a l'onomàstica catalana.

Es quedà en fer la tercera reunió el dia 17 de setembre.


Retornar a dalt


22 de maig de 2011

Un premi merescut
Vicenç Carbonell, factòtum i guia incansable de la nostra secció, ha rebut aquest mes el Reconeixement Cultural Collita 2011 Emili Giralt de Recerca, que atorga l'Institut d'Estudis Penedesencs. El jurat li ha atorgat aquest premi "per la silenciosa aportació al coneixement dels noms de lloc del Penedès, per la seva capacitat de cercar complicitats en la Secció de Toponímia de l'IEP", i per tantes altres qualitats que tots plegats en podríem destacar.

Felicitem, doncs, el nostre company per aquest reconeixement tan i tan merescut. 


Retornar a dalt


25 d'abril de 2011

Propera reunió del Grup d'Estudis Toponímics
En aquesta oportunitat, el dissabte, 18 de juny de 2011 la Secció repeteix un aplegament toponímic a la Múnia (Castellví de la Marca). Concretament, a la Sala Polivalent, carrer Anselm Clavé, núm. 11, a les cinc de la tarda. La nostra consòcia i actual regidora Cristina Ros ha escrit que ens acollirà "amb els braços oberts". Tindrem ocasió de tornar a veure i conversar amb alguns dels cinc avis que aleshores la Cristina va invitar, jornada que resultà ser una de les trobades més nombroses de les que hem convocat el col·lectiu toponímic. Com sempre, la reunió també és oberta a tothom que vulgui assistir-hi i a tots els interessats en els noms de lloc de Castellví de la Marca i la seva rodalia.

Així mateix, esperem una bona presència dels components del nostre grup, car hi haurà novetats.


Retornar a dalt


31 de març de 2011

Crònica de la reunió de Banyeres del Penedès del 26 de març
En aquesta ocasió la trobada es realitzà en el Centre Cívic Ernest Lluch, un magnífic edifici situat en el carrer de Zaragoza del nucli urbà. Fórem amablement atesos per la senyora regidora de Cultura Catalina Pérez, que ens havia preparat una llarga taula, en la qual ens vam encabir nou toponímics i dos representants del poble, els senyors Xavier Ferré i Felip Zaragoza, presents per iniciativa de la senyora regidora.

Els toponímics provenien de Sitges, Sant Sadurní/Subirats, Santa Oliva, Calafell/Vilafranca, Vilanova/Olivella, Bellvei, Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, Sant Pere de Riudebitlles i la Bisbal/el Montmell. Excusaren la seva assistència els companys de Torrelles de Foix i d'Olesa de Bonesvalls, aquests darrers a fi d'atendre la visita pastoral del bisbe a la seva localitat.

Una vegada donades les explicacions sobre la nostra tasca de recollida de toponímia penedesenca, els nous amics banyerencs van creure que podrien col·laborar en la recerca dels seus noms de lloc locals.

Suara, ja tenim tres investigadors que tenen prou avançada la toponímia de la seva localitat, a finalitzar en un termini d'un any. Un quart informà que ha començat a redactar els noms de lloc de Santa Oliva, amb tota possibilitat el cinquè volum de la col·lecció Corpus de Toponímia Penedesenca, per cert, en competència amb els integrants d'Olesa de Bonesvalls, els quals demanen ajut pel redactat final.

A partir d'ara, el Grup repartirà un full amb un escrit titulat "Per a una toponímia del Penedès", on es dóna informació de: Què son els noms de lloc o topònims?, el Per què convé recollir-los i guardar-los, Qui pot fer aquesta recollida de topònims? i Com es recullen els noms de lloc de la població.

Per altra banda, un dels nostres estudiosos fa una "Crida per a la confecció d'un vocabulari del Penedès", que vol ser una continuació notablement ampliada d'aquells mini - llistats que vàrem publicar en alguns números (20 al 48) dels primers anys de la revista "Gran Penedès" .

Es va marxar de Banyeres amb optimisme per tornar-nos a trobar el dia 18 de juny en un lloc a determinar i que es farà públic en els propers fulls d'activitats de l'Institut i en la pàgina d'Internet.


Retornar a dalt 

 


Activitats | Notícies | Que ès l'IEP | Contactar | Estadístiques| Mapa del lloc | Informació legal | Disseny web

Institut d'Estudis Penedesencs | Ferrers, 54 - Vilafranca del Penedès
Sant Pau, 13 - Vilanova i la Geltrú | Major, 18 - El Vendrell