BLOC DE LA SECCIÓ DE TOPONÍMIA17 de febrer de 2011

Propera reunió del Grup d'Estudis Toponímics
El dissabte 26 de març de 2011, al local del Centre Cívic de Banyeres del Penedès, a les cinc de la tarda, es farà la primera trobada d'enguany de la Secció del Grup d'Estudis Toponímics. En aquesta ocasió, també oberta a tothom i a tots els interessats en els noms de lloc de Banyeres del Penedès i la seva rodalia.

Mercès a la bona disposició del senyor Alcalde i de la Regidora de Cultura, na Catalina Pérez, ens aproparem a aquesta població penedesenca, pràcticament inèdita en les nostres reunions trimestrals, car hi varem fer estada una vegada i no hi tornem fins després de molts anys. Hi ha la possibilitat d'assistència a la trobada d'algunes persones interessades en el treball que estem duent a terme. Com en els darrers aplegaments que hem realitzat, esperem una bona presència dels components del nostre grup.


Retornar a dalt


16 de desembre de 2010

Crònica de la reunió de Torrelles de l'11 de desembre
La darrera trobada de l'any de la Secció va escaure's a la Sala Polivalent de Torrelles, situada a l'edifici de l'antic Ajuntament, localitat així mateix inèdita en les periòdiques reunions toponímiques del grup.

A l'entorn d'una improvisada gran taula quadrada s'hi van aplegar fins a catorze persones, entre les quals hi havia dos estudiosos del poble, els senyors Albert Parellada i Jaume Pardo. Per part dels toponímics, assistiren representants de Sitges, Sant Sadurní/Subirats, Santa Oliva, Calafell/Vilafranca, Vilanova/Olivella, Bellvei, Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, Olesa de Bonesvalls, Sant Pere de Riudebitlles i el Pla del Penedès.

Donades les explicacions sobre la recollida de noms de lloc del Penedès, els referits torrellencs es posaren a la disposició del GET per a treballar en la recerca de la toponímia local, que per cert ja tenen prou començada.

En la roda de participació habitual, un parell de investigadors van informar que tenien la llista del seus respectius noms de lloc ben avançada, per acabar-los en el terme d'un any. Pel que fa a un tercer, comentà que tal vegada tindria enllestida la relació l'any vinent, a punt per a publicar el cinquè volum de la col·lecció Corpus de Toponímia Penedesenca.

En quan a la Base de Dades que es té penjada a Interner, es va comunicar que a partir de l'any 2011 es passarà de quatre mil a vint mil entrades, de les quals hi ha noms de lloc de gairebé tots els municipis del Penedès.

La propera reunió està previst efectuar-la el 26 de març.


Retornar a dalt


21 de setembre de 2010

Crònica de la reunió de Llorenç del dia 18 de setembre
En una enèsima reunió, el Grup també fou acollit en una Casa de Cultura, en aquesta ocasió la de Llorenç del Penedès, població inèdita en les trimestrals trobades toponímiques. Amb la presència del Regidor de Cultura i de la Regidora de Joventut, que anaven acompanyats d'un parell d'avis, Marcel Ràfols Sicart i Ramon Robert Palau, que coneixen prou bé els noms de lloc del terme municipal (i de la contrada), es féu la habitual presentació dels assistents de la Secció de Toponímia en el seu tercer aplec de l'any, que en aquesta oportunitat també constava de deu components, en aquest cas de Bellvei, Santa Oliva, Sant Pere de Riudebitlles, Calafell/Vilafranca, La Bisbal/El Montmell, Sitges, Vilanova/Olivella i de Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona. Excusà la seva assistència el consoci que representa els municipis de Sant Sadurní/Subirats.

Una vegada convidats en la recollida dels noms de lloc de Llorenç, els avis es van interessar per la temàtica i asseguraren que tot seguit es posarien a treballar per tal d'inventariar els noms de cases, de carrers, de torrents, camins, etc. etc.

Pel que fa a les qüestions aportades pels integrants del Grup, caldrà esbrinar la situació actual del Mas Rugat, Comallonga i Vila-rodona, llocs que en el segle XIV formaven part de la demarcació de Castellví de la Marca. I, per altra banda, serà necessari demostrar l'antiguitat de la Ràpita (Santa Margarida i els Monjos), car sempre s'ha dit que era un nom del segle XVIII.

Un dels erudits portantveus de La Bisbal cercava ajuda per l'etimologia del seu poble, ja que mai ha tingut vinculació amb cap bisbe. L'any vinent, farà mil anys de l'expressió "ipso Episcopal" i, posteriorment (el 1088, però hi ha altres esments abans), del "torrentem qui descendit de ipsum epischopale". Ell creu que "ipso Episcopal" és la primera referència "d'una torre òptica situada dalt d'un coster".  Es presenta d'una investigació col·lectiva.

El grup es reunirà de nou el 12 de desembre, en aquesta ocasió a Torrelles de Foix.


Retornar a dalt


19 de juliol de 2010

Presentació del llibre sobre toponímia d'Albinyana
En l'acollidor saló de la Societat d'Albinyana, ben replena de veïns, el 17 de juliol es va presentar, amb la presència del senyor Alcalde i del president de l'Institut, el volum núm. 4 de la col·lecció "Corpus de Toponímia Penedesenca", titulada "Noms de lloc del terme d'Albinyana", segona edició 2007, revisada i ampliada, obra pòstuma del nostre consoci Manuel Bofarull i Terrades, el qual ens va deixar el mes d'agost de l'any passat. El llibre, consta de 147 pàgines i 15 mapes seccionats que conformen el Mapa toponímic del municipi. Aquesta publicació porta el núm. 175 de l'Institut d'Estudis Penedesencs.


Retornar a dalt 

 


Activitats | Notícies | Que ès l'IEP | Contactar | Estadístiques| Mapa del lloc | Informació legal | Disseny web

Institut d'Estudis Penedesencs | Ferrers, 54 - Vilafranca del Penedès
Sant Pau, 13 - Vilanova i la Geltrú | Major, 18 - El Vendrell