Jornada “Barraques de pedra seca i mestisses” I Passejada guiada a les barraques mestisses de Sant Pau de l’Ordal

Jornada “Barraques de pedra seca i mestisses”

Dissabte, 17 de març de 2018

A partir de les 9 del matí

Seu de l’Institut d’Estudis Penedesencs

Carrer Banys, 11 – Vilafranca del Penedès

 

L’Institut d’Estudis Penedesencs organitza el dissabte dia 17 de març, a partir de les 9 del matí, la Jornada “Barraques de pedra seca i mestisses”, a la seu de l’IEP de Vilafranca del Penedès (carrer Banys, 11). La Jornada s’iniciarà amb la presentació de projecte d’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès per part de la  seva coordinadora, Àngels Travé, i la recerca feta al Penedès sobre la pedra seca per part de l’antropòleg Abraham Guillem. A continuació, l’escultor i fotògraf Josep presentarà el seu projecte barraques mestisses i es projectaran dos audiovisuals de CEPvi, realitzats en el marc del Congrés Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme, aquests seran presentats per Miquel Vidal director del Congrés. A la segona part de la Jornada, a partir de les 11.30h, es presentaran projectes relacionats amb la preservació i difusió de les construccions en pedra seca i també el projecte “Casetes de vinya”.

 

L’objectiu de la Jornada és conèixer i compartir experiències per a la salvaguarda del patrimoni arquitectònic tradicional, especialment, les que han volgut anomenar  barraques mestisses, casetes de vinya construïdes amb l’antiga tècnica de tàpia o maó i que actualment no tenen el reconeixen patrimonial que sí han aconseguit les barraques de pedra seca.

 

 

Passejada guiada a les barraques mestisses

Diumenge, 18 de març de 2018

A partir de les 11 del matí

Sant Pau de l’Ordal

Preu de la visita, incloent degustació de vi del Penedès: 3 €

Cal inscripció prèvia:

Tèl. 938 921 979 – 669 882 959

correu electrònic: secretaria@iepenedesencs.org

Com a continuació de la Jornada, el diumenge 18 de març, a les 11h del matí, es farà una Passejada guiada a les barraques mestisses de Sant Pau d’Ordal (Subirats). L’escultor i fotògraf Josep Massana proposarà una aproximació a l’espai rural del Penedès, observar una barraca mestissa i descobrir les “marques i signes del paisatge” que són el motiu d’inspiració del seu treball. La durada serà d’unes 2 hores. La passejada és de dificultat baixa i cal portar calçat còmode. Preu: 3 euros (inclou degustació de vi del Penedès).

                                                                                                              

Per les dues activitats cal  inscripció prèvia a l’Institut d’Estudis Penedesencs, al telèfon 938921979 o mòbil 669 88 29 59 o al correu electrònic secretaria@iepenedesencs.org

 

Aquestes activitats s’emmarquen en l’exhibició de les exposicions Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya, i Barraques mestisses   a la Capella de Sant Joan (plaça de Sant Joan, 1) de Vilafranca del Penedès.

 

L’exposició Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya analitza aquesta interacció en contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l’arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i la ornamentació, en relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes. A partir d’aquesta realitat, l’exposició planteja elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions.

 

L’exposició Barraques mestisses mostra a través de fotografies i escultures de Josep Massana les barraques que els pagesos del Penedès construïen a les vinyes, quan es treballava amb animals i de sol a sol. Aquestes barraques servien d’aixopluc i per a guardar les eines.

 

Les exposicions restaran obertes fins el diumenge 8 d’abril.

 

Més informació: http://www.iepenedesencs.cat

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>