L’exposició ‘Catalunya Bombardejada’ arriba a la Masia d’en Cabanyes
Del 29 de novembre al 8 de gener

Del 29 de novembre al 8 de gener
Vilanova i la Geltrú
Masia d’en Cabanyes

Del 29 de novembre fins el 8 de gener la Masia d’en Cabanyes acull l’exposició itinerant “Catalunya Bombardejada”, creada pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya amb motiu del 75è aniversari dels bombardeigs sobre la població civil i les infraestructures catalanes durant la Guerra Civil espanyola.

L’exposició explica aquests fets i proposa una detallada aproximació als bombardeigs aeris i navals indiscriminats i sistemàtics que va patir la població civil i les centrals hidroelèctriques catalanes, una metodologia violenta que es va emprar per primer cop de forma sistemàtica i experimental a casa nostra i que, malauradament, ha continuat desplegant efectes devastadors. Paral·lelament, es posen de relleu les iniciatives engegades per les institucions i la ciutadania per fer front a aquests fets inèdits i alhora dramàtics, l’anomenada ‘defensa passiva’.

“Catalunya Bombardejada” anirà acompanyada de diverses activitats paral·leles, programades conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf, el Memorial Democràtic i l’Institut d’Estudis Penedesencs, per situar els bombardeigs franquistes a la comarca del Garraf.

La inauguració de la mostra tindrà lloc el dijous 29 de novembre a les 18h i comptarà amb la participació de Juan Luis Ruiz, president del Consell Comarcal del Garraf; Bàrbara Scuderi, consellera delegada de patrimoni i memòria històrica; Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i Ramon Arnabat i Mata, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Durant l’acte algunes persones de la comarca presentaran els seus testimonis sobre el que van viure durant la guerra civil. Tot seguit, Ramon Arnabat i David Iñiguez oferiran la conferència “Els bombardeigs franquistes al Garraf”.

Dissabte 1 de desembre a les 9.30h hi haurà una ruta guiada pels elements de defensa de les costes, que s’inicia a Vilanova i passa per Sitges i Sant Vicenç de Calders. Durant el recorregut es podran veure búnquers i d’altres construccions que tenien la finalitat de fer front a una possible invasió per mar de les tropes franquistes.Diumenge 2 de desembre a les 11h es farà una ruta guiada pels llocs de Vilanova que van patir bombardeigs aeris. La ruta comença a la Plaça de Sant Antoni Abat i passa per la Plaça de la Vila, la Plaça dels Carros, els tallers de la Renfe, l’antiga Fàbrica Calibradora Mecànica, l’estació de tren, la Sínia de les Vaques i la Fàbrica Pirelli. Dissabte 15 de desembre es faran dues visites (9.30h i 10.45h) al refugi antiaeri de l’església Sant Antoni Abat, construït per protegir la població civil de les bombes.

Finalment, dimecres 19 de desembre a les 19:30h al Foment Vilanoví, es presentarà el llibre “El Penedès sota les bombes” (Alt Penedès- Baix Penedès i Garraf). Crònica d’un setge aeri, 1937-1939”, de Ramon Arnabat i David Iñiguez, (Coord.), Adrián Cabezas i David Gesalí. La presentació anirà a càrrec de Jordi Palou, director del Memorial Democràtic; Albert Tubau, Vicepresident de l’Institut d’Estudis Penedesencs, i dels autors: Ramon Arnabat, Adrián Cabezas i David Íñiguez.

Les persones interessades a assistir a les activitats programades en el marc de l’exposició Catalunya Bombardejada i els centres educatius que vulguin portar grups per visitar l’exposició han de reservar prèviament, trucant a la Masia d’en Cabanyes als telèfons 958115715 i 938100400 o enviant un correu amasiadencabanyes@ccgarraf.cat.

Tota la informació detallada sobre l’exposició està disponible a la pàgina web del Consell Comarcal del Garrafhttp://www.ccgarraf.cat/pl153/premsa/agenda/id931/exposicio-catalunya-bombardejada-.htm

Veure les activitats paral·leles en format PDF

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>