Novetat Editorial: El paper moneda al Baix Penedès durant la Guerra Civil (1936 – 1939) d’Isidre Aymerich i Bernal

Un veritable catàleg dels vals de comerç i de la moneda local municipal de tots els Ajuntaments del  Baix Penedès dels any 1936 al 1939

Una obra amena, propera en el seu redactat i exhaustiva quant a les dades que aporta.

Rerefons

L’alterarció de l’activitat financera que es va produir arran la Guerra Civil va comportar una escassetat de moneda fraccionaria, la més utilitzada per la població en les transaccions domèstiques. Aquesta situació és va pal·liar  primer amb l’emissió de vals per part dels comerços, de tal manera que cada persona acabava per tenir un munt de vals de diferents orígens i que només podien fer-se servir en el comerç que els havia emès.

L’escassetat de moneda de curs legal i l’excés de vals van acabar per provocar les queixes dels ciutadans.  El Govern de la Generalitat, davant la manca de resposta del Ministeri d’Hisenda del Govern Central, va emetre billets amb la garantia de les reserves d’or que la Generalitat tenia.  Però aquests bitllets solucionaven una part del problema però en ser de valors de 2,50; 5 i 10 pessetes, el problema dels bescanvis continuava.

Amb la modificació de la Llei municipal catalana de 9 d’octubre de 1936 es va autoritzar els municipis a fer emissions de moneda local que només es podia utilitzar dins el municipi, però que havia de posar remei a l’ingent quantitat de vals de comerços que tenien que emprar els ciutadans. Aquestes emissions es feien en funció el ingrés en una entitat bancària o caixa d’estalvis de monedes de plata o de bitllets de la Generalitat, de tal manera que també aquesta moneda local fraccionaria tingués una garantia.

L’autor:

Reconegut filatèlic, va rebre el 2014 una de les  més altes distincions  estatals del món filatèlic: la medalla de plata al Mèrit Filatèlic que concedeix l’Ordre Civil de Mèrit Postal.

Isidre Aymerich es va iniciar en el col·leccionisme de segells sent un infant, l’any 1936 en trobar al carrer un segell d’Holanda de 2 centaus i mig, que encara conserva.
Nascut al Vendrell, però veí de Vilafranca del Penedès des de fa molts anys, va fundar la Secció de Filatèlia de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
Isidre Aymerich va ser col·laborador del 3 de Vuit amb una secció dedicada a les novetats filatèliques, i és membre de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans; membre del Col·legi de Protocol i Relacions Públiques Institucionals de Catalunya  i membre Fundador de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
Pròleg a càrrec de:

Joan Solé i Bordes

Nascut a Vilafranca del Penedès el 1955

President de l’Institut d’Estudis Penedesencs del 1999 al 2007

Llicenciat en Filologia Catalana i Filologia Hisànica.

Ha publicat estudis històrics sobre aspectes culturals i socials del Penedès del segle XIX i segle XX.

 

 

Editat per:

Isidre Aymerich i Bernal i Institut d’Estudis Penedesencs

Amb el suport de:

Consell Comarcal Baix Penedès

Diputació de Tarragona

Societat Catalana d’Estudis Numismàtics (Institut d’Estudis Catalans)

Ajuntament del Vendrell

Ajuntament de Calafell

Ajuntament de la Bisbal del Penedès

Ajuntament de Bellvei

Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>