Ferrocarril de Tarragona a Martorell, 1865-2015
DES DE FA UN SEGLE I MIG EL TREN TRAVESSA EL PENEDÈS I EL TARRAGONÈS
El llibre del tren necessita el vostre suport

L’any 2015 vam presentar L’edició d'un llibre que considerem excepcional 150 anys del ferrocarril d Tarragona  Martorell (1865- 2015)  i que era el colofó dels diversos actes commemoratius de la primera línia de ferrocarril que va travessar el Tarragonès i les comarques del Penedès per arribar a Martorell des a Barcelona. Més enllà dels actes populars, de l'exposició itinerant que encara es presenta a diverses poblacions de les nostres comarques, del documental que s’hi projecta i de l’enregistrament del disc Les músiques del ferrocarril, la voluntat de la realització d'aquest volum és la de poder aplegar tota història, tècnica, econòmica i humana d la nostra línia ferroviària.

Aquesta edició, però, necessita el vostre suport econòmic. Si en ei seu moment no vàreu adquirir ei volum ara és l’hora de fer-ho, en el nostre centre d’estudis podeu trobar li edició especial que al preu de 8 euros inclou el CD amb la suite Les músiques del ferrocarril, composta especialment per aquesta ocasió pel músic professor Caries Sanz i que van interpretar IES diverses escoles de música en l'arribada del tren commemoratiu a cada estació el passat 19 d'abril de 2015, 5i, pel contrari, ja ei teniu a les vostres mans donant suport a aquesta singular iniciativa, hem de suposar que heu pogut gaudir de les seves característiques i del seu contingut, per aixà ara és l'hora que penseu en adquirir un altre exemplar per fer-ne obsequi a alguna persona que sabeu que coneix i estima la nostra terra i la seva història.

Estem davant d'UNA INICIATIVA SINGULAR, un llibre que en una completa edició de 325 pàgines, moltes d’elles a color amb fotografies documents inèdits que aplega una ben completa informació sobre la línia. Amb un pròleg dei professor Pere Pascual el volum s'enceta amb els antecedents, a continuació s'endinsa en la història de la línia, les companyies que s’han gestionat, les característiques tècniques, comunicacions, ponts túnels, l’electrificació, el material mòbil que hi ha circulat, amb una àmplia cronologia històrica. Tot seguit ressegueix una a una totes les estacions de la línia, seva història i característiques. Un altre apartat és dedicat a l’economia, tot valorant el que va suposar el nou mitjà de comunicació en el comerç i la producció de les nostres contrades, Finalment, diversos annexos una ben àmplia bibliografia completen l’edició.

Considerem que aquest és UN TREBALL EXCEPCIONAL no sols pel fet que fins ara no s’havia publicat un estudi d'aquestes característiques sobre la nostra línia, sinó que suposa la conjunció de la labor d 14 autors -Ramon Arnabat Mata, Lluís Brullàs Enériz, Vicenç Cabré Brugulat, Nativitat Castejón Domènech, Lluís Català Massot, Lluís Eroles Benabarre, Remei Esteban Nin, Antonio Leoz Cortés, Gerard Mercadé Pié, Joan Montserrat Montsant, Albert Pallarès Roig, Ginés Puente Pérez, Joan Solé Bordes Lluís Miquel Tuells Moreno- alguns d’ells professors universitaris, directors d'arxius o reconeguts especialistes en el tema ferroviari a casa nostra.

El considerem UN TREBALL EXCEPCIONAL pel fet que ha estat possible mercès a la conjunció d’una dotzena d'entitats i centres d'estudis locals i comarcals des dels Amics de la Història del Vendrell, els Amics del Ferrocarril de Martorell o els Amics del Tren de l'Alt Penedès, fins a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, l'Asociación Cultural Ferroviaria de Tarragona y Provincia, el

Centre d'Estudis d'Altafulla, el Centre d'Estudis Sadurninencs o el Centre d'Estudis Sinibald de Mas de Torredembarra, passant per l'Institut d'Estudis Penedesencs, la Memòria Ferroviària de Tarragona, el Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú o el Port de Tarragona.

Per tot plegat us velem recordar que ENS CLA EL VOSTRE SUPORT ECONÓMIC. Pensa en 312 fotografies en blanc i negre i color, 325 pàgines d’informació i història, enquadernació tapa dura, una edició acurada amb el segell de Pagès Editors i amb un disc CD de regal amb la suite "Les Musiques del Ferrocarril". El seu preu és de 28 €.

Ens pots trobar a www.iepenedesencs.org/150ftm

Articles a la venda

Aquests són els articles relacionats amb els actes commemoratius del 150 aniversari del tren de Tarragona a Martorell, amb el seu preu de cost. També us indiquem el lloc i les dates on els podeu adquirir.

Llibre i CD de música "150 ANYS DEL FERROCARRIL DE TARRAGONA A MARTORELL, 1865-2015"

Preu: 28 € (llibre més CD)

Llibre amb més de 300 fotografies, 326 pàgines a tot color, 29 x 20 cm, tapadora dura i amb el CD de música "Les Músiques del Ferrocarril", obra composada per Carles Sanz.


Catànies especials 150 anys

Preu 2 euros

La podreu trobar a CATÀNIES VIA

C/ Alguer, 9 baixos

Tel 93.890.21.02

Correu electrònic: cataniesvia@gmail.com

08720 Vilafranca del PenedèsPlaca de Cava

Preu: 2 €

>

Pòster A1

Preu: 2 €Llocs de venda:

Secretaria de l'Institut d'Estudis Penedesencs

 • Carrer del Ferrers, 54
 • 08720 Vilafranca del Penedès
 • Telèfon i Fax 93 892 19 79
 • De dilluns a divendres de 10 a 2 del matí i de 5 a 7 de la tarda

Arxiu Comarcal del Baix Penedès

 •  c/ Cami de Tomoví, 30
 •  43700 el Vendrell
 •  De dilluns a divendres de 9 h a 14 h
 •  Tel  977 66 73 96
Centre d'Estudis Sinibald de Mas
 • c/ Capella, 6 despatx 8
 • 43830 Torredembarra
 • correu-e sinibald@tinet.org
 • Horari, trucar al tel 637 579 509
Centre d'Estudis d'Altafulla
 • c/ Escoles, 10-A
 • 43893 Altafulla
 • Horari: Dimecres de 18 a 20 h
 • Tel de contacte 977 65 09 12 i 977 65 23 96 Lluis Brullàs

Si no podeu anar a un d'aquestes llocs per comprar-lo, podeu contactar per correu electrònic:

info@150fm.cat

SEGELL COMMEMORATIU PRIMER DIA DE CIRCULACIÓ EL 9 D'OCTUBRE DE 2015

El segell que posarà en circulació la “Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT)” el dia 9 d’octubre de 2015, dins l’apartat de les “Efemérides”, serà el que commemora els 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell.

Locomotora de vapor de la companyia “Caminos de Hierro del Centro (CHC)”, 1-2-0, nº 4 Martorell. 1927. (Lluís Miquel Tuells Moreno)

El proper divendres, dia 9 d'octubre, la “Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT)” posarà en circulació a tot l’estat un segell de valor facial 0’90 euros commemoratiu dels 150 anys de la línia de Ferrocarril Tarragona-Martorell 1865-2015; es tracta d’un segell d’ús per a correu internacional a Europa en cartes normalitzades de fins a 20 grams i forma part de la sèrie dedicada a efemèrides. Aquesta emissió es presentarà justament aquest proper divendres dia 9 a Sant Sadurní d’Anoia en un acte a les 7 del vespre al celler de la fassina de cal Guineu, acte que comptarà amb l’assistència del subdirector general de filatèlia, així com representants de l’Ajuntament de Sant Sadurní i presidents d’entitats i federacions filatèliques de Catalunya. En aquest mateix acte es posaran en circulació els anomenats sobres de primer dia del segell amb l’encuny corresponent i la localitat de Sant Sadurní d’Anoia.

El segell reprodueix una fotografia de la locomotora “Martorell” amb el n. 168 a la seva sortida dels tallers del Clot de Barcelona. Es tracta d’una de les quatre locomotores de vapor que l’any 1853, la companyia “Caminos de Hierro del Centro (CHC)”, va comprar a l’empresa Sharp & Stewart y Cº., locomotores que van començar a circular entre Barcelona i Molins de Rei i que posteriorment van allargar el seu recorregut, fins arribar a Martorell i posteriorment fins a Tarragona el 15 d’abril de 1865.

Posteriorment, l’any 1875, aquest material motor va passar a la “Compañía de los Ferrocarriles de Tarragona a Barcelona y Francia (TBF)”, però va conservar la mateixa numeració fins que l’any 1899, la “Compañía de los Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA)”, va rebre dues de les quatre locomotores que inicialment havien començat a rodar l’any, 1852; aquestes van ser la n. 1 i la n. 4 que van ser renumerades amb el 167 i el 168 i aquesta última va ser modificada als tallers del Clot de Barcelona, transformant-la en locomotora- tènder. L’any 1929 la locomotora va ser present a l’Exposició Universal de Barcelona. Amb la nacionalització del ferrocarril després de la guerra civil, tot el material mòbil va passar a la “Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE)”, i la locomotora va ser tornada a numerar amb el 120-2112. És la locomotora més antiga preservada i es troba al Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú des de l'any 1972.