f. | vitic. | |
1 Cep procedent de la ciutat grega de Malvasia.
2 Varietat de raïm, blanc i dolç, que s’extreu del cep malvasia.
3 Vi elaborat amb raïm malvasia.
4 Malvasia de Sitges. Nom que rep el vi elaborat a Sitges i rodalia a partir de raïm malvasia.
Puiggròs / Escala Raïms, 39: «Entre les varietats catalanes destaca la malvasia de Sitges,...»; 89: «A Catalunya hi ha dues subespècies de malvasia: la malvasia de Sitges i el subirat parent. La primera és la més coneguda històricament i la segona es coneix com una malvasia, tot i que estudis recents han demostrat que es tracta de la varietat alarije, pròpia d’Extremadura, i també coneguda com a malvasia riojana.»; «La malvasia de Sitges és una varietat tradicional de Catalunya que es trobava fonamentalment a Sitges i als seus voltants»
Velacoracho Univers Malvasia, 133: «mentre l’ampelografia clàssica classifica dotze famílies de raïm de malvasia, recents estudis genètics les redueixen a vuit, quedant les de la varietat comeguda com malvasia aromàrica circumscrites sols a tres, que són: m. de Sitges, volcànica i rosada...»
Gràcia Cosmos malvasia, «El món de la malvasia ha servit per estructurar tot un imaginari col·lectiu encabit dins de la cultura del Penedès»; «quadres de l’escola luminista de Sitges com “Recol·lecció de la Malvasia” de Joaquim de Miró i Argenter»;
«l’obra de teatre La Malvasia de Sitges de Francisco de Sales Vidal»; «Malvasia és patrimoni, és identitat, és art, és territori, és romanticisme, és folklore; Malvasia és Sitges, és Penedès»
Puiggròs / Escala Raïms, 23: «En el cas de la malvasia de Sitges, cal especificar que la primera documentació és de finals del segle XVI.»
Fraseologia
«De mals no n’hi ha cap de bo, només la malvasia.» De Joan Amades a El vi grec de Sitges.
DIEC. MALVASIA 1 f. Vinya importada d’Orient que fa un raïm blanc i dolç. 2 m. Raïm de vinya malvasia. 3 m. Vi elaborat amb raïm malvasia. Malvasia de Sitges.
DCVB. MALVASIA f. || 2. Raïm blanc i molt dolç, del qual es fa un vi de molta graduació i aromàtic (or., occ.). [...] Es diu que el dit raïm procedeix de la ciutat grega de Malvasia. || 3. Vi molt bo que es fa del dit raïm.