Ferrocarril de Tarragona a Martorell, 1865-2015


HISTÒRIA DEL LOGOTIP

El dia 5 de maig de 2012, tots el membres que formen part del grup de treball reunits a la seu vilafranquina de l’Institut d’Estudis Penedesencs, decideixen demanar a l’INS Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès, la convocatòria d’un concurs entre els alumnes de plàstica per confeccionar el logotip d’aquest aniversari. Es presenten les normes i les característiques que ha de tenir:

Text obligatori: 150 anys del Ferrocarril de Tarragona a Martorell, 1865-2015.

Colors que han de destacar: vermell viu, negre i verd fosc.

Element principal: locomotora de vapor.

Tipus de disseny: modern i impactant.

També s’especifica que el disseny presentat podrà ser imprès en format gran, però també en format petit, format per cartes, sobres i també possiblement en format d’un segell de correus.

Durant la tardor hivern del curs 2012 – 2013 uns 6 alumnes de l’escola, presenten a la cap del Departament de Visual i Plàstica, Montserrat Marí, els seus dissenys.

L’escola decideix l’alumne finalista i que treballarà en el projecte definitiu.

De nou el grup de treball, en reunió al Vendrell el dia 16 de febrer de 2013, dóna el vist i plau al logotip presentat per l’alumne Nil Carbó.

Aquest jove sadurninenc, Nil Carbó Raventós, és el creador del logotip que ha estat triat per a identificar el conjunt dels actes commemoratius dels 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell. Nil Carbó, nascut a Sant Sadurní d’Anoia el 1994, va realitzar estudis primaris a l’escola Jacint Verdaguer i en l’actualitat està acabant el segon curs de batxillerat artístic a l’INS Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès.

En aquesta realització gràfica s’han valorat, entre altres aspectes, la senzillesa i claredat de la composició, de manera que ofereix una imatge identificativa clara fins i tot per ser reproduïda en petit format. Tot i que el projecte ha estat elaborat en un ampli conjunt cromàtic per a aplicar a possibles utilitats diverses, els colors originals són el negre, el vermell i el verd, característics i tradicionals en el material ferroviari de la nostra zona.

El passat 30 de març de 2013 es va signar a Sant Sadurní el conveni de cessió d’ús del logotip entre el seu autor i els coordinadors del projecte dels 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell en nom de la dotzena d’entitats que participen en aquest projecte que desenvoluparà el conjunt d’actes previstos a partir de l’any 2015, en tots aquests actes i les publicacions corresponents hi constarà el logotip creat per Nil Carbó com a símbol identitari.