Dissabte 10 de març
La Llacuna
Antiga fàbrica de Cal Sagrera, c/ Sagrera, 2 o les Pallisses, 2
9 del matí

El Penedès té un valuós patrimoni cultural immaterial relacionat amb l’aigua, els estiueigs i la salut. La Trobada ajudarà a conèixer i difondre aquest patrimoni i servirà també per realitzar, d’una forma participativa, la fitxa “Aigua, estiueigs i salut al Penedès” que s’està elaborant de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès. D’aquesta manera es podrà preservar i transmetre a les noves generacions.
Trobada oberta a totes les persones interessades però cal inscripció prèvia a Secretaria de l’IEP, carrer dels Banys, 11, al telèfon 938921979 o al correu electrònic secretaria@iepenedesencs.org
Programa
- 9.00h Lliurament de documentació.
- 9.10h Taula - expositor per a projectes o pòsters dels Centres d’Estudis i fulls per a rebre informació.
- 9.15h Parlaments institucionals de benvinguda per part de l’Ajuntament de la Llacuna i de la presidència de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
- 9.25h Presentació de les convocatòries d’ajuts de la XIV Jornada de Recerca “Recercat” a Manresa i Premis Recercat, a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner.
- 9.50h Presentació dels principals projectes de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.
- 10.00h Presentació del projecte d’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, per part de la coordinadora, Àngels Travé i explicació de l’inici de recerca de la fitxa d’inventari sobre l’aigua, els estiueigs i la salut al Penedès, per part de l’antropòloga Maite Hernández.
- 10.15h Comunicació “L’Estiueig a la Llacuna” a càrrec de Joan Alegret, membre del Centre d’Estudis Llacunencs.
- 10.45h Pausa – cafè
- 11.30h Comunicacions “Aigua, estiueigs i salut al Penedès”, per part dels Centres d’Estudis i persones investigadores participants:
- “Les Deus, aigua i natura, el principal reclam turístic de Sant Quintí de Mediona (1900-2018)" d’Àngels Mata, membre del Grup d’Estudis Històrics de Sant Quintí de Mediona.
- “Estiueig i Modernisme a Gelida (Segles XIX – XXI)” de Montserrat Julià, historiadora i directora de la Biblioteca de Gelida.
- “Brisamar i termalisme. El naixement de Comarruga” a càrrec d’Adriana Rivas, membre de l’Associació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders i de l’Institut d’Estudis Penedesencs
- “Inicis de l'Estiueig a Sitges, Vila de Mar” a càrrec de Josep M. Matas Arnalot, membre del Grup d'Estudis Sitgetans i de l'Institut d’Estudis Penedesencs
- “Postal de Sant Martí Sarroca (1923)” a càrrec de Josep Matas president del Martinet-Butlletí Local de Sant Martí Sarroca.
- “Estiueigs d’Agustí Calvet “Gaziel” a Sant Pere de Riudebitlles” a càrrec de Joan Baptista Morgades membre del Grup de Recerques Històriques de Sant Pere de Riudebitlles.
- A continuació aportacions de les persones assistents a la Trobada. També hi haurà un formulari de contacte per ampliar la informació i si cal concertar entrevista amb l’equip de treball de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.
- 13.20h Cloenda.
- 13.30h Dinar al Restaurant Ca la Maria, crta. d’Igualada, 54. 15€.
- 16.30h visita guiada a la Llacuna, a càrrec de Lourdes Mallart, historiadora i membre del CELL.
Col·laboració: Ajuntament de la Llacuna.
Suport: Institut Ramon Muntaner, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Centre d’Estudis Llacunencs, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Diputació de Tarragona, Obra Social La Caixa i els Centres d’Estudis del Penedès.
Activitat de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya i de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès http://immaterialpenedes.cat/
XIV Trobada dels Centres d’Estudis del Penedès. “Aigua, estiueigs i salut al Penedès”