Montserrat Comas presenta un estudi històric de les biblioteques al Penedès

El llibre pren com exemple el Penedès per analitzar la història de la planificació bibliotecària de Catalunya.

Aquest dijous s’ha presentat a la biblioteca Torras i Bages de Vilafranca el llibre “Verticals parterres. La planificació bibliotecària a Catalunya. El Penedès com a exemple”, de Montserrat Comas.

El títol, “verticals parterres”, prové del darrer vers del poema “Biblioteca en respòs” que Joana Raspall va deixar escrit al diari de la biblioteca de Vilafranca quan va ser-hi fent les pràctiques l’any 1938.

En aquest treball Montserrat Comas intenta explicar com les diferents maneres d’entendre l’organització de les biblioteques anava lligada a criteris provinents del segle XIX i als canvis polítics que es produïren a Catalunya amb la Mancomunitat i sobretot amb la recuperació de la Generalitat.

La guerra Civil va acabar de fer aflorar els diferents punts de vista.

D’altra banda el llibre demostra el grandíssim interès per llegir que hi havia des de mitjan segle XIX com a única camí per assolir la llibertat i el progrés individual i col·lectiu.

L’autora assenyala que el Penedès n’és un exemple .

Montserrat Comas és la directora de la biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i estava acompanyada en la presentació del llibre a Vilafranca per la directora de la Torras i Bages, Núria del Campo. L’acte comptava també amb els comentaris de l’historiador Jordi Vidal i de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Àngels Travé, i amb l’assistència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi.

Secció Parlar Penedesenc
Dissabte 25 de març

Dissabte 25 de març
Vilafranca del Penedès
Seu de l’IEP, c/ dels Banys, 11
11 del matí

A la reunió, de caràcter obert, hi són convocats tots els que puguin estar interessats a treballar en el projecte. Els temes que es tractaran seran:

- Jornades de llengua.
- Debat i aprovació document marc del recull lèxic.
- Confecció vocabulari en línia.
- Torn obert de paraules.

Presentació Reconeixements Culturals Collita 2017

Publicat a Canal Blau el 7 de març de 2017

L’Institut d’Estudis Penedesencs celebrarà el proper 19 de maig a Vilanova l’acte d’entrega dels seus Reconeixements Culturals-Collita 2017, el seu certamen bianual amb el que premia i reconeix la tasca d’entitats i figures penedesenques que s’han destacat per la seva feina i el seu compromís amb el territori. L’IEP ja ha obert el termini perquè tothom qui vulgui proposi les candidatures que consideri oportunes, ja siguin entitats o persones a títol particular. El termini de presentació de candidatures es tancarà per Sant Jordi, i després serà un jurat qui decidirà els premiats entre les candidatures proposades. Però la que serà la cinquena edició dels premis no serà una edició més, perquè coincidirà amb el 40 aniversari de l’entitat, motiu pel qual se li vol donar un tractament especial.

Vídeo presentació llibre Verticals Parterres a Vilanova i la Geltrú, 3 de març 2017

Publicat a Canal Blau

Montserrat Comas s’ha tornat a endinsar en el món de les biblioteques en el seu darrer treball, ‘Verticals Parterres’. La directora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova s’ha interessat ara en els debats existents en el moment que a Catalunya es va començar a parlar de la necessitat de planificar les biblioteques que tenia i les que hauria de tenir el país. Un debat en el que es van plantejar diferents models, en un moment en el que les necessitats socials i culturals anaven especialment entrellaçades. El debat es va allargar fins a la Guerra Civil, sense acabar de tancar-lo, però deixant una part del seu llegat en el que és la xarxa de biblioteques actuals. ‘Verticals parterres’ posa l’exemple del Penedès i analitza les biblioteques que hi havia durant les primeres dècades del segle XX.

Visita Coneguem el Penedès “Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit”
Diumenge 12 de febrer

Diumenge 12 de febrer
Torrelavit
Davant l’Ajuntament
Dos quarts d’11 del matí

Torrelavit té una llarga història com a poble amb una indústria paperera tradicional gràcies al fet que el riu Bitlles, que passa per tot el municipi, donava empenta als dotze molins que al segle XVIII funcionaven per proveir de paper els principals mercats nacionals i internacionals. La crisi de la indústria paperera va provocar el tancament de molts molins.

Actualment, Torrelavit vol tornar a mirar al riu i per aquest motiu l’Ajuntament ha engegat la creació del Centre d’Interpretació de l’Aigua, un equipament cultural i turístic.

Ens trobarem a dos quarts d’onze, davant de l’ajuntament, per visitar el Centre. En acabar farem un recorregut pel municipi per visitar altres elements patrimonials.

Passarem per un tram de la Riera del Mediona-Bitlles en la part de Terrassola. Del Centre, anirem al carrer Major i baixarem a la riera del Bitlles, visitarem la font de la riera (amb passera de fusta) i continuarem amunt vers el molí de Cal Roda, passera, camí de ribera, pont de Can Mussons (inaugurat el 1913, amb una part dissenyat al taller Eiffel), safareigs de Terrassola (anys 20-30 segle XX, refets recentment, al 2016 per grup local Amics del Patrimoni); restes molí fariner d’en Cortès (documentat al fogatge del 1553; i que al 1727 es trobava ja “dirruith”); resclosa dels molins paperers de cal Roda i Cal Ferrer (que porta l’aigua a l’antic “rech del cumú del Molí de Lavit, documentat ja al 1541); resclosa del Rieral (l’única exclusivament d’horta de les 8 recloses locals) i Molí Blanc (un dels més antics, de la segona meitat del S. XVIII). D’aquí pujarem a la propera masia de Can Comas, avui Celler Pardas, i baixarem de nou a Terrassola pel camí de les Hortes o Els Plans, ran la sèquia de l’antic “Lo rech del cumú” o rec de les Hortes de Terrassola, documentat des del 1680, però segur molt més antic.

Preu de la sortida, 2 € entrada Centre Interpretació de l’Aigua.

Per a una millor organització de la visita, confirmeu la vostra assistència a la secretaria de l’IEP, al
tel. 93 892 19 79 / 669882959 o per correu electrònic: secretaria@iepenedesencs.org

Activitat de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.

En conveni amb l’Ajuntament de Torrelavit.

Es presenta el llibre ‘Fires i Mercats a Vilafranca i al Penedès. Economia i sociabilitat’

Aquest dijous al vespre es presentava a la Sala Muriel Casals de l’Institut d’Estudis Penedesencs de Vilafranca el llibre ‘Fires i Mercats a Vilafranca i al Penedès. Economia i sociabilitat’.

El llibre és un treball conjunt de Ramon Arnabat, Daniel Sancho París, Maria Soler i Jordi Vidal que vol explicar amb profunditat però també amb voluntat divulgativa el pes i la importància que han tingut i segueixen tenint les fires i els mercats a Vilafranca, des del segle XII i fins a l’actualitat.

El llibre va sorgir d’una proposta que va realitzar el consistori vilafranquí fa deu anys a Ramon Arnabat, que actua de coordinador del volum en el qual hi han participat els quatre historiadors. L’època medieval ha anat a càrrec de Maria Soler; Jordi Vidal se n’ha fet càrrec de la moderna; Daniel Sancho París del segle XIX i Ramon Arnabat del segle XX.
L’obra inclou un ampli reportatge fotogràfic, principalment del segle XX, moltes fotografies del qual procedeixen del fons de l’arxiu històric comarcal, així com mapes i gravats. Estarà a la venda a les llibreries de Vilafranca al preu de 20 euros.

La presentació del volum va anar a càrrec de Daniel Sancho París en nom dels autors i va comptar amb l’assistència del president de l’IEP, Albert Tubau i de diversos regidors del consistori, com el regidor de cultura Raimon Gusi i el de Promoció Econòmica Joan Manel Montfort.

Visita guiada a l’Exposició Ramon Casas, al Museu Maricel de Sitges
Diumenge 29 de gener

Diumenge 29 de gener
Sitges
Palau Maricel
Un quart d’11 del matí

Amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor Ramon Casas (1866-1932), l’objectiu de l’exposició es reivindicar l’obra d’una de les figures més rellevants i representatives de l’art català.

Ens trobarem a un quart d’11 del matí davant del Palau de Maricel. Es faran dos grups
de 15 persones.

Import de la visita guiada: 7 €

Per a una millor organització de la visita, confirmeu la vostra assistència a la secretaria de l’IEP, al tel. 93 892 19 79 / 669882959 o per correu electrònic: secretaria@iepenedesencs.org