ESPAIS DE MEMÒRIA. ITINERARIS DEL PENEDÈS

VÍDEOS DE LES RUTESEls itineraris de memòria del Penedès
(reportatge a Penedès Televisió)


La memòria històrica al Penedès
(reportatge a Televisió El Vendrell)


Ruta memorial democràtic pel Garraf
(reportatge a Canal Blau Televisió)


Els itineraris de Memòria Històrica del Penedès
(reportatge a TV3)


ITINERARIS DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA PEL PENEDÈS

La Guerra Civil espanyola s'inicià el 19 de juliol de 1936, un cop fracassà parcialment el cop d'estat feixista contra el règim republicà i el Govern no aconseguí d''aturar-lo arreu del país. L'Estat espanyol restà dividit en dues zones: l'ocupada per les forces rebels franquistes i la que controlaven les forces lleials al Govern republicà.

Catalunya esdevingué ben aviat la capital política i econòmica de la República, i el Penedès es veié immers en l'esforç de guerra que comportà ser un territori no ocupat fins quasi el final de la guerra. La divisió dins les files republicanes i l'escàs suport internacional, descomptant les Brigades Internacionals, l'URSS i Mèxic, per una banda, i la unitat de les files franquistes i els ajuts rebuts, sobretot, de l'Alemanya nazi i la Itàlia feixista, per l'altra, decantaren, finalment, la victòria del cantó franquista.

La presència de la guerra fou constant al Penedès, malgrat que el front era a molts quilòmetres de distància: els milicians voluntaris, els soldats de lleva, els refugiats d''altres zones del país, els hospitals militars, els camps d''aviació, les fàbriques d'armament, els bombardeigs aeris, la defensa passiva i la defensa activa, l'escassetat alimentària, la violència i la repressió, les col·lectivitzacions agrícoles i industrials... Finalment, el mes de gener de 1939 el front es féu present al Penedès amb els combats, els bombardeigs, la retirada republicana de civils i militars i l'ocupació franquista i l'inici de la repressió. Els 47 municipis de les comarques de l_Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf serven més de 400 elements patrimonials relacionats amb la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i inventariats pel projecte de recerca i difusió històrica "Tots els noms" (el Penedès 1931-1978), coordinat per l'Institut d'Estudis Penedesencs. A partir d'aquests elements s'han dissenyat i senyalitzat tres rutes que passen per 16 municipis i s'integren dins dels Itineraris de la Memòria Democràtica pel Penedès i la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya: la ruta de les Defenses de Costa, la ruta del Front al Penedès i la ruta del Vesper de la Gloriosa. Aquestes tres rutes estan interrelacionades i es pot optar per fer-les geogràficament o temàticament.
 
Documento sin título