Aquesta exposició itinerant es podrà veure a la capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès del 10 de març al 8 d’abril de 2018.
Veure la invitació a la inauguració
Veure el díptic de la Jornades de barraques de pedra seca i mestisses
Exposició de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) i de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
Aquesta exposició compta amb Dossier docent (feu clic aquí per accedir-hi) i Fitxa de l'alumne (feu clic aquí per accedir-hi).
Els centres d’Educació Primària, d’Educació Secundària i Batxillerat que estiguin interessats en sol·licitar una visita guiada o que necessitin més informació han d’omplir aquest FORMULARI (el podeu trobar online o descarregar-lo directament) i enviar-lo a la responsable del projecte d’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès “Immaterial Penedès” de l’IEP, Ángels Travé, a través del seu correu electrònic :
atrave@immaterialpenedes.cat.
FORMULARI (el podeu trobar online o descarregar-lo directament) de contacte o reserva de visita guiada (fins el 28 de febrer de 2018). La reserva serà efectiva una vegada confirmada per part de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya
Exposició
L’exposició ha estat ideada com una eina per posar en valor l’arquitectura tradicional catalana en tota la seva diversitat territorial i tipològica. Aborda el tema des d’una perspectiva etnològica, per mostrar la relació home-medi-arquitectura des d’una aproximació a diferents paisatges i entorns històrics, culturals i productius rurals de Catalunya. El principal objectiu divulgatiu de l’exposició és aportar elements de reflexió sobre com el medi, les formes de vida, la tecnologia, les relacions socials i les maneres d’entendre el món es combinen per donar forma i fixar l’ús dels elements arquitectònics que han esdevingut peces fonamentals dels nostres paisatges humanitzats.
L’exposició es divideix en cinc tipus d’explotació del territori:
De cadascun d’aquest tipus s’estructuren quatre àmbits temàtics:
Els comissaris de l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya" són Fabien Van Geert, doctor en museologia, i Ferran Estrada, doctor en antropologia social, ambdós adscrits a la Universitat de Barcelona. L’exposició ha estat impulsada i concebuda per les següents entitats que formen part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial: l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), el Museu del Ter (Manlleu), el Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí), el Museu de la Pesca (Palamós), el Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies), el Museu Comarcal de Cervera, el Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega), el Museu Etnològic de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, Carrutxa (Reus), el Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta) i l’Institut Ramon Muntaner. Ha estat produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en coordinació amb l’Institut Ramon Muntaner mitjançant ajut de l’Obra Social de ‘La Caixa’. En el desenvolupament dels continguts hi han participat l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, l’Associació de Restauradors de Patrimoni Arquitectònic, el Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica (GRETA) i la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca.
Més informació i plafons de l’expoxsió en aquest enllaç
Institut d'Estudis Penedesencs | Banys, 11 - Vilafranca del Penedès
Sant Pau, 13 - Vilanova i la Geltrú | Major, 18 - El Vendrell
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |