Free cookie consent management tool by TermsFeed



X TROBADA PEDRA SECA
18 d'octubre 2019 - 20 10 2019






L'Art de la Pedra Seca, Patrimoni de la Humanitat

El municipi del Pinós, situat a la comarca del Vinalopó Mitjà, a la província d’Alacant i limítrof a la Regió de Múrcia, té un interessant i singular patrimoni arquitectònic relacionat amb els distints usos de la pedra natural al llarg dels segles.

La pedra ha sigut un recurs aprofitat pels habitants d’aquests territoris per construir els seus camps, buscant augmentar fonamentalment la producció vitivinícola, un dels motors econòmics de la comarca des del segle XVIII, quan aquest territori fou colonitzat. Hui en dia, la pedra natural és un dels principals sectors industrials, amb l’extracció i transformació del marbre crema-marfil de la Serra del  Coto, una de les pedreres, a cel obert, més grans d’Europa.

En aquest paisatge de pedra seca antropitzat, entre quilòmetres de ribassos, destaquen els “cucos”, refugis o cabanyes que es poden trobar tant en camps de cultiu, camins i zones de muntanya, mostra del bon fer de generacions passades per ocupar un territori d’interior i fronterer.

Hereus d’aquest paisatge construït i conscients de la importàcia de donar-li valor des de distints punts de mira, acollim la X TROBADA PEDRA SECA. L’ART DE LA PEDRA SECA PATRIMONI DE LA HUMANITAT, després de la inscripció en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, el novembre de 2018.

Aquestes jornades, promogudes per APSAT, Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, es desenvolupen bianualment des de l’any 2002 i s’hi han celebrat a Aragó, Balears, Catalunya, i la Comunitat Valenciana. Aquesta dècima edició se celebra al Pinós, sent la primera vegada que se celebra a terres alacantines.

 

Objectius de la trobada

Fer valdre el patrimoni material i immaterial relacionat amb la pedra seca.

Potenciar la recuperació de l’ofici i la tècnica.

Impulsar noves accions perquè la pedra seca continue estant present en les generacions futures.

Conèixer noves formes de gestió després de la declaració de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Promoure espais de trobada i intercanvi de coneixements relacionats amb el patrimoni de la pedra seca.

 

A qui va dirigida la trobada?

A estudiosos, científics i comunitat universitària que treballen en projectes de recerca que tenen com a camp d’acció les construccions de pedra seca i vulguen comunicar o divulgar les seues dades.

A professionals públics / privats que treballen en espais culturals i naturals que promoguen la gestió i conservació del patrimoni en pedra seca.

A la comunitat educativa interessada a incorporar la pedra seca a les aules.

A professionals i empreses que es dediquen a construir i / o restaurar en pedra seca.

A associacions, estudiants i públic general interessat.

A particulars, propietaris d’elements construïts en pedra seca.

Accedir al web de la X Trobada Pedra Seca per a més informació i inscripicions

Veure el vídeo promocional

Veure l'arxiu adjunt: programa_X_trobada_pedra_seca.pdf



Com arribar-hi:

X TROBADA PEDRA SECA