Free cookie consent management tool by TermsFeed



VII Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola.
Vinya, Societat, Paisatge i Planejament: Oportunitat o Conflicte
20 de juny 2019 - 21 06 2019

20 i 21 de juny
VINSEUM - Vilafranca del Penedès




L'IEP participarà amb la presència d'Àngels Travé i Ràfols, Coordinadora del Projecte de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès dins la Taula Rodona que moderarà Montserrat Julià, Professora de patrimoni arquitectònic de la UPC, Directora de la Biblioteca de Gelida i membre de l'IEP.

El Penedès és una realitat vinícola, cultural i econòmica. És una comarca amb més de 2.500 anys de tradició de conreu vitinícola i, aquest coneixement, ens permet reflexionar sobre quatre punts claus.

  • Quin ha estat el desenvolupament econòmic al voltant de la vinya.
  • Quina és la resposta de la societat i de les institucions davant la gestió, conservació i promoció del paisatge de la vinya com a patrimoni cultural.
  • Quin és el nivell de compromís de les empreses i de la societat davant dels problemes que afecte polígons, urbanitzacions i infraestructures que alteren el paisatge.
  • Com fer compatible el desenvolupament econòmic, l’ordenació del territori i la singularitat del paisatge penedesenc.

Aquesta reflexió, realitzada durant una ètapa de màxim impacte econòmic al Penedès, va instar a sumar esforços professionals, empresarials, institucionals i de les universitats catalanes de la Universitat de Barcelona, la Politècnica de Catalunya i la Rovira i Virgili de Tarragona, per desenvolupar un punt de trobada, un intercanvi de coneixements amb cita biennal. Aquest nexe d’unió va ser el Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola, amb una primera edició al 2007. És, per tant, una eina per a l’estudi i seguiment de l’evolució dels paisatges vitivinícola del Penedès.

El  Congrés Art, Paisatge i Enoturisme vol ressaltar la importància del paisatge vitivinícola com a patrimoni a preservar per què:

  • És un actiu cultural i turístic de valor econòmic emergent.
  • És garantia de qualitat de vida: un paisatge cuidat, és sinònim de desenvolupament econòmic equilibrat.

Després de sis edicions, el Congrés impulsa la creació del Fòrum del Paisatge Vitivinícola i Enoturisme com a ens per fomentar el diàleg a la societat.

“El Congrés Art i Paisatge és un interncanvi d’experiències entre professionals, empresaris, institucions i universitats que vol ressaltar la importància del paisatge vitivinícola com a patrimoni a preservar, motor econòmic  i enoturisme “

Podeu veure tota la informació i inscriure-us en aquest enllaç



Com arribar-hi:

VII Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola. Vinya, Societat, Paisatge i Planejament: Oportunitat o Conflicte