Free cookie consent management tool by TermsFeed



Presentació de la recerca:
Missa de pastors de la Llacuna
30 de novembre 2019
19:00 hores
Sala de Plens de l'Ajuntament - La Llacuna




Presentació de la recerca de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, a càrrec de Xavier Bayer.

En el marc dels actes programats de la Fira de Sant Andreu de la Llacuna (1337-2019) i la 40a Matança del porc es presentarà la recerca sobre la Missa de Pastors realitzada per Xavier Bayer.

 

Es tracta d’una missa que el compositor i organista Antoni Vaqué va escriure cap a l’any 1860. Es canta en llatí i s’inspira en les antigues llibertats d’orgue nadalenques, molt habituals als segles XVIII i XIX. La interpretació musical de la missa va a càrrec del Cor Parroquial de la Llacuna, format per una vintena de membres, amb l’acompanyament d’orgue. La Llacuna és possiblement l’únic lloc del país que ha mantingut la tradició de cantar una missa pastoril hereva de les trobades que els pastors feien dins de l'església.

 

Amb l’objectiu d’incorporar aquest element patrimonial l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès (que abasta l’àmbit territorial de la vegueria del Penedès, Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i  la part meridional de l’Anoia), el mes de desembre de 2018, Xavier Bayer i membres de l’equip de treball de l’Inventari van assistir als assajos del Cor Parroquial de la Llacuna i a la missa de la nit de Nadal. Xavier Bayer també ha fet entrevistes, recerca documental i ha elaborat la fitxa, que està publicada: https://www.immaterialpenedes.cat/fitxa-patrimoni-cultural/La-missa-de-pastors-de-la-Llacuna

 

Aquesta presentació forma part del programa Cultura Viva del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que té com objectiu comunicar els resultats de les recerques científiques sobre temes etnològics que es fan a Catalunya i retornar així a les comunitats que han estat objecte d’estudi els coneixements que elles mateixes han contribuït a crear. Aquestes presentacions també serveixen per enfortir el treball en xarxa entre els diferents centres d'estudis del Penedès, per a la realització de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès i per a la difusió d'aquest patrimoni.

 

Organitza: l’Institut d’Estudis Penedesencs. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Llacuna, del Centre d’Estudis Llacunencs, del Cor Parroquial de Santa Maria de la Llacuna, i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut Ramon Muntaner, de la Diputació de Barcelona, de la Diputació de Tarragona i de l’Obra Social “La Caixa”.

 











Veure l'arxiu adjunt: Cartell_missa_pastors.pdf



Com arribar-hi:

Presentació de la recerca: Missa de pastors de la Llacuna