Audiovisuals: L'art de la pedra seca: coneixements i tècniques, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
29 d'octubre 2020 - 31 10 2020

09:00 hores
El Vendrell
Disponibles a la xarxa
L'art de la pedra seca ha estat inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco l'any 2018.

Les construccions de pedra seca constitueixen un dels elements cabdals del patrimoni etnològic del món de la pagesia en bona part dels territoris de parla catalana. La tècnica i el coneixement de la pedra seca consisteix a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l'entorn immediat sense cap material de cohesió, com ara la calç o el guix. D'aquesta manera, s'han erigit cabanes o barraques, masos, marges, cisternes, paravents, carrerades o cabanes, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns de calç o d'oli de ginebre, etc.

Un nombre important de centres d'estudis han focalitzat part de la seva recerca i activitat d'aquests darrers anys en l'estudi, la divulgació i la preservació de les construccions de pedra seca.

Els audiovisuals que proposem recullen treballs elaborats des de diverses entitats i institucions i ofereix una radiografia de les múltiples recerques i accions de vindicació d'aquest patrimoni que s'estan realitzant.

L'Institut d'Estudis Penedesencs ha proporcionat els següents audiovisuals:

“Restauració de barraques de pedra seca”
de Núria Repiso (TN Produccions per a Penedès TV, 2019)

“La pedra seca al Vendrell”
(Grup de Pedra Seca de Sant
Vicenç de Calders, 2020)

Veure l'arxiu adjunt: Programa_Recercat2020.pdf

Audiovisuals: L'art de la pedra seca: coneixements i tècniques, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat