Free cookie consent management tool by TermsFeed



XVI TROBADA DE CENTRES D'ESTUDIS I RECERCA DEL PENEDÈS. POBLES ABANDONATS A LA VEGUERIA PENEDÈS
17 d'abril 2021
10:00 hores
Canal YouTube IEP - Olivella / Activitat en directe pel canal YouTube IEP




XVI Trobada de Centres d’Estudis i de Recerca del Penedès
Pobles abandonats a la vegueria Penedès

Les Trobades de Centres d’Estudis i Recerca del Penedès tenen una llarga trajectòria i consolidació que es fa palesa amb la alta participació de membres de centres d’estudis, entitats i a nivell particular. En les darreres edicions aquestes Trobades han adquirit un format de sessions participatives en les que els centres d’estudis i entitats fan aportacions amb l’objectiu d’elaborar un activitat o una part d’un projecte en comú. Aprofitant aquesta experiència, per la Trobada d’aquest any 2021 es proposa el tema “Pobles abandonats al Penedès”, en el marc del projecte “Pobles abandonats. Una herència per al coneixement i desenvolupament del territori” (d’àmbit dels territoris de parla catalana), impulsat per l'Institut Ramon Muntaner, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana.

Programa 

10.00h Parlaments de benvinguda per part de Marta Verdejo i Sánchez, alcaldessa d’Olivella i de Dolors Garcia Martínez, presidenta de l’IEP.

10.15h Presentació de la XVII Jornada i dels Premis de Recerca “Recercat” i del projecte “Pobles abandonats. Una herència per al coneixement i desenvolupament del territori”, per part de M. Carme Jiménez Fernández, directora de l’Institut Ramon Muntaner.

Presentació per part d’Àngels Travé Ràfols, coordinadora de l’equip de treball de la vegueria del Penedès del projecte “Pobles abandonats” amb explicació d’alguns pobles abandonats del Garraf i de l’Alt Penedès: Jafre (Garraf), Font-rubí Vell (Alt Penedès), etc. a partir de les recerques del projecte ”Noms de lloc del Penedès” de la Secció de Toponímia de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Ponències

“Pobles abandonats de l’Anoia” a càrrec de Gener Aymamí i Domingo, arqueòleg que ha publicat, entre altres, “Rutes pels despoblats del Camp de Tarragona” (2021)

"Les vides que les pedres callen: vida i abandó de Marmellar”(Baix Penedès) a càrrec de Jaume Palau Ràfols, estudiant d’Història de l’Art . Treball de recerca guardonat amb el XVI premi Mestall d e l'Associació d'Història Rural (2018).

A continuació,

col·loqui amb aportacions al projecte “Pobles abandonats per part dels Centres d’Estudis i persones inscrites a la Trobada.

13.00 h Cloenda de la Trobada amb la projecció de la pel·lícula “ Dins la fosca (20’) de Joaquim Sicart Bertran, amb filmacions, entre altres localitzacions, als pobles abandonats de Marmellar i Masarbonès. (Aquesta pel·lícula es podrà visionar a YouTube en obert fins el dia 23 d’abril).

L’acte es podrà seguir en directe per YouTube

Si es vol participar a la Jornada cal demanar enllaç a la plataforma ZOOM a través d’aquest formulari o des del web de l’IEP (contacte)

També es podrà veure en directe i en diferit al canal de YouTube de l’IEP (enllaç)

Activitat d’Etnologia en Xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya

Organitza: Institut d'Estudis Penedesencs, IRMU, Grup de Recerques Històriques de Sant Pere de Riudebitlles. 

En conveni amb: Ajuntament d'Olivella

Amb el suport de: Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Popular,  Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya (OPEI); del Consell Comarcal del Garraf, del Consell Comarcal de l'Alt Penedès i del Consell Comarcal del Baix Penedès.

L'IEP és membre de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana

Veure l'arxiu adjunt: v4 Díptic XVI Trobada CE 2021.pdf

XVI TROBADA DE CENTRES D'ESTUDIS I RECERCA DEL PENEDÈS. POBLES ABANDONATS A LA VEGUERIA PENEDÈS