Free cookie consent management tool by TermsFeed



Presentació del llibre "Cuc a enraonar". A l'entorn del parlar del Penedès, de Ramon Marrugat Cuyàs.
15 d'octubre 2021
19:00 hores
Auditori del Vinseum - Vilafranca del Penedès




La presentació anirà a càrrec de Joan Solé Bordes, filòleg i estudiós vilafranquí.

L’edició, que ha anat a càrrec d’Edicions Andana i ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana, recull la primera seixantena d’articles de periodicitat mensual que, amb el títol de «Cuc a enraonar», van aparèixer al setmanari El 3 de vuit entre l’octubre de 2015 i el febrer de 2021. Son textos que, de manera agradosa i planera, volen posar en relleu els trets que donen personalitat a la variant penedesenca de la llengua catalana.

Podríem afirmar que aquesta variant penedesenca s’estendria pel territori comprès entre els rius Llobregat i Gaià. Martorell, Igualada, Vilafranca del Penedès, Sitges, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Torredembarra i Altafulla, entre moltes d’altres, serien doncs localitats incloses dins aquesta àrea.

El títol fa referència al «jugar a cuc», peça genuïna i entranyable del vocabulari lúdic infantil de bona part del Penedès. Cuc a enraonar fa una ullada als mots i expressions que conformen l’espinada del parlar penedesenc, sigui perquè tenen una intensitat remarcable, sigui perquè tenen una accepció singular, amb especial dedicació als aspectes creatius i, en especial a les concepcions lèxiques que des de la nostra comarca s’han estès a l’ús general de la llengua; els mots de projecció general que porten incorporats un origen onomàstic penedesenc; els sintagmes de l’activitat econòmica; la composició fraseològica: fórmules màgiques, fórmules de joc, parèmies, corrandes, endevinalles...; la conseqüència dels fenòmens fonètics i les particularitats locals.

Veure l'arxiu adjunt: Targeto_Cuc_a_enraonar_VINSEUM.pdf



Com arribar-hi:

Presentació del llibre "Cuc a enraonar". A l'entorn del parlar del Penedès, de Ramon Marrugat Cuyàs.




Properes activitats
15 de març
2024
19:00
04 d'abril
2024
19:30