Asociaos y seréis fuertes: un llibre de capçalera per conèixer l’associacionisme a l’Estat espanyol entre 1860 i 1930

21 d'octubre de 2019




Tal com va indicar Ramon Arnabat, autor, es tracta d'un llibre amb una lectura des del punt de vista històric però també des del punt de vista cívic, polític i ciutadà. D'aquí que hagués escollit com a co-presentadors a dues persones que pertanyien, l'una a l'àmbit associatiu.

Dijous 10 d'octubre es va presentar a L’Agrícol el llibre «Asociaos y seréis furetes. Sociabilidades, modernizaciones y ciudadanías en España, 1860 – 1930» de la mà de la catedràtica contemporània de la URV Montserrat Duch Planas, investigadora principal Grup de Recerca ISOCAC (Ideologies i Societat a la Catalunya Contemporània) qui a més és directora de la Col·lecció Atenea d'Estudis de dones, gènere i feminismes; i de Salvador Casals, gerent del Casal de Vilafranca i membre del CoNCA.

Montserrat Duch va destacar l’enorme treball que s’amada darrera del llibre, la qualitat i quantitat de la informació recollida i el nombrosa infografia que conté. D'aquí que qualifiqués el llibre d'ambiciós. Va posar en relleu la importància de l'espai associatiu com a tercer espai de desenvolupament de l'ésser humà.

Per la seva part, Salvador Casals, va posar de relleu que el llibre és un peça que permet una visió fantàstica sobre el associacionisme, que es un eina extraordinària per poder analitzar la seva història i evolució i que està escrit de tal manera que, sent tant complex el tema i el contingut, en Ramon Arnabat aconsegueix fer-lo fàcil de llegir, fins el punt que la seva lectura acaba per ser absorbent. Així mateix que el llibre ve a cobrir un espai buit que existia en l'estudi de l'associacionisme a Espanya, perquè, així com a Catalunya és un fenomen molt estudiat, no succeïa el mateix respecte als moviments associacionistes a la resta de l'Estat.

El llibre ho ha editat la Universidad de Zaragoza i es pot adquirir a la llibreria La Cultural, qui organitzava l'acte de presentació juntament amb l'IEP i L'Agrícol.



Asociaos y seréis fuertes: un llibre de capçalera per conèixer l’associacionisme a l’Estat espanyol entre 1860 i 1930