El memorialisme al Penedès contemporani, una rica aportació literaria recollida en una taula rodona.

21 d'octubre de 2019



D'esquerra a dreta: Alfons Vidiella, Vinyet Panyella, Pau Llacuna i Joan Solé Bordes


L'alt nivell dels participants van convertir l'acte en un goig per l'intel·lecte i per l'esperit.

La proposta va néixer arran l'exposició dedicada a Jaume Mercader-Miret, al VINSEUM. En Joan Solé Bordes (el gran cronista actual de Vilafranca) va plantejar fer aquesta taula per donar més context a l'obra artística de Mercader-Miret tant pel que feia a la seva faceta com a escriptor, com pel fet que el Gran Penedès és un espai ric en literatura memorialística.

A partir d'aquest punt i amb el desig que les quatre comarques d'aquest Gran Penedès (que avui podem identificar amb la Vegueria Penedès) estiguessin representades, es va convocar altres tres gran conferenciants que poguessin completar aquest context.

Vinyet Panyella, amb una àmplia i profunda visió de la memorialística a Sitges, on, partint de Santiago Rusiñol es podia arribar en un fil de continuïtat, salvant les diferents temàtiques tractades, a la Guerra Civil. Va aportar també una descripció acurada del que hem d'entendre per memorialisme, on la base principal rau en el fet que el relat ho explica qui l'ha viscut, en base als seus records.

Alfons Vidiella va glosar la figura de Josep Aixalà, un vendrellenc que va passar la major part de la seva vida a L'Havana, però pensant i sentint el Vendrell com quelcom estimat i enyorat. Prolífic, tant va escriure en mitjans de l'Illa de Cuba com en els del Vendrell. En castellà en el primer cas, en català en el segon.

Joan Solé, ens va apropar la faceta d'escriptor de Jaume Mercader-Miret, el va definir com el darrer dels noucentistes. També molt vilafranquí (tot i viure a Barcelona),  molt lligat a la vida social i cultural de Vilafranca on podem trobar un bon nombre de les seves obres.

Pau Llacuna va poder traçar el gran paral·lelisme que hi ha entre Miquel Llacuna i la preservació de la seva obra i la de Mercader-Miret. Miquel Llacuna no va sovintejar els escrits memorialístics, més aviat les reflexions sobre que era l'art, la bellesa o el bell art. Ambdós van dissenyar vitralls, altars o cartells de festa major. Miquel Llacuna, però va trobar en la creació de nadales una veritable via de comercialització de les petites creacions que per Nadal s'enviaven per expressar el record cap qui la rebia i transmetre-li els bons desitjos per les Festes.

Durant l’acte es van projectar quatre curts vídeos amb l’obrar de cada autor tractat, i en el cas de Sitges, sobre Santiago Rusiñol i el seu entorn. A la vegada Genís Ruiz anava llegint un text obra de l’autor o que definia com era la qualitat memorialística de l’autor.

En Ramon Marrugat, com a cap de la Secció del Parlar Penedesenc, va guiar l'acte, sempre des del gran coneixement de la literatura penedesenca, i amb la seva facilitat per a comunicar aquest coneixement. 

L'acte va comptar també amb la intervenció de Joan Tarrada i Gol, president del VINSEUM, co-organitzador de l'acte, qui va recordar el fort lligam personal que té amb l'IEP. 

Com a complement de l'acte la Biblioteca Torres i Bages va aportar una mostra dels llibres escrits per Jaume Mercader-Miret.

En acabar es va servir una copa de vi als assistents.

Acte organitzat per l'IEP i VINSEUM



Ramon Marrugat i Vinyet Panyella




Joan Tarrada i Gol, president del VINSEUM



Genís Ruiz en un moment de la lectura d'un dels texts memorialístics.

El memorialisme al Penedès contemporani, una rica aportació literaria recollida en una taula rodona.