Presentació del llibre "Sant Quintí a la premsa en temps de Joan Sardà i Lloret. Segon període: 1885 – 1898"

07 de novembre de 2019




El dijous 7 de novembre s’ha procedit a l’entrega del Premi de Recerca ’Històrica 2019 del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. En aquesta edició, l’IEP hi ha intervingut formant part del jurat, representat pel cap de la Secció d’Història, Josep Anton Calvet, junt amb Josep Maria Masachs i Raimon Gusi. El guardó ha correspost aquest edició al treball «Sant Quintí a la premsa en temps de Joan Sardà i Lloret. Segon període: 1885 – 1898», amb compilació d’Aureli Díaz, edició a cura de Ramon Creixell i prologat per Xavier Argemí. També s’inclou una cronologia bàsica de Joan Sardà, a càrrec de Clara Creixell.

En nom del jurat, Raimon Gusi justificà la concessió del premi per la indubtable vàlua historiogràfica de l’obra, un recull complet i acurat de notícies aparegudes a la premsa de tot l’estat sobre Sant Quintí de Mediona. Es va destacar també l’indubtable valor pedagògic del treball com a eina complementària que pot ser utilitzada a escoles i instituts, un material que pot complementar les explicacions o bé esperonar nous estudis sobre la població.

El compilador dels articles periodístics, Aureli Díaz, va manifestar no ser historiador de formació, però que havia començat la recopilació arrel d’un treball de Trec d’una filla seva, movent-se per múltiples arxius físics i virtuals, fins a aconseguir 243 articles, dels quals el llibre en recull més d’un centenar. Cal dir també que aquest llibre és continuació d’un primer treball, ja publicat, que compren entre els anys 1851 – 1885.

L’editor de l’obra, Ramon Creixell, va comentar com, casualment, havia conegut la tasca de recerca d’Aureli Díaz per un comentari de la bibliotecària de la quintinenca biblioteca Joan Sardà, fet que va evitar es perdés. Com a curador de l’edició, ha optat per reproduir els articles amb la tipografia i la ortografia originals, per contextualitzar millor cada article. A més, tenim informació addicional sobre cada mitjà de comunicació. Al no tenir gairebé fotografies de finals de segle XIX de Sant Quintí, s’ha optat per incloure reproduccions de quadres del Museu Nacional de Catalunya, amb imatges evocadores sobre la vida en aquelles dècades finiseculars.

Creixell ens situà primer en el context del Sant Quintí de finals de segle XIX, una població que, junt amb Sant Pere de Riudebitlles, configurava un dels pols industrials del Penedès, amb un nombre d’habitants gairebé igual a l’actual. Ens parlà després de dos personatges quintinencs de l’època, com ara el general Valeriano Weyler i Joan Sardà. El primer, quintinenc d’adopció pel seu matrimoni amb una hisendada local, fou conegut com el «carnisser de Cuba» i encara té, curiosament, un carrer al poble. Un altre personatge que té un carrer dedicat, i a més la biblioteca local, és Joan Sardà, advocat, periodista i crític literari. Gaudí d’una gran prestigi i fou admirat, entre altres per Josep Pla i Gaziel.

L’acte també compta amb els parlaments institucionals del conseller comarcal de cultura, Antoni Romeu, del vicepresident del Grup d’Estudis Quintinencs, Sergi Barrachina, de l’alcalde de Sant Quintí, Pol Pagès, i del president del Consell Comarcal, Xavier Lluch,









Presentació del llibre "Sant Quintí a la premsa en temps de Joan Sardà i Lloret. Segon període: 1885 – 1898"