Dimarts 24 de desembre: Celebració de la Missa de Pastors a la Llacuna

22 de desembre de 2019



Josep Orga Saumell


Dimarts 24 de desembre a les 12 hores de la nit

Durant la Missa del Gall.

En acabar coca i cava a la plaça Major del poble. 

Un any més l’església de Santa Maria de la Llacuna celebrarà la nit de Nadal amb la centenària Missa de Pastors, cantada en llatí, pel Cor Parroquial. Serà el dimarts 24 de desembre, a les 12 de la nit, durant la missa del gall. En acabar la missa es fa una tradicional trobada al voltant del foc a la plaça Major i es reparteix coca i cava a les persones assistents. A partir de la recerca feta per Xavier Bayer, la Missa de Pastors de la Llacuna ha estat inclosa a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès que està elaborant l’Institut d’Estudis Penedesencs. https://www.immaterialpenedes.cat/fitxa-patrimoni-cultural/La-missa-de-pastors-de-la-Llacuna

Aquesta obra musical la va escriure el compositor i organista Antoni Vaqué cap a l’any 1860. La Llacuna és possiblement l’únic lloc del país que ha mantingut la tradició de cantar una missa pastoril, hereva de les trobades que els pastors feien dins de l'església. El Concili de Trento, el segle XVI, va abolir els rituals i celebracions de caràcter més local. Malgrat això als segles XVIII I XIX hi va haver un ser retorn a les activitats populars dins les esglésies que, l’any 1903, el papa Pius X va prohibir. No se sap perquè a la Llacuna es va mantenir viva la missa de pastors. El pastor Antoni Domenech i Segur “el Cucut”, nascut l’any 1924, recordava com de petit un pastor de cal Magí Ferriol portava el xai a l’espatlla per a beneir-lo durant la missa de Nadal. També hi ha qui recorda el pastor Jaume Balada, “el Sec”, que portava a adorar un cabridet al coll del pastor i caminant al costat a la seva mare. El veïns de la Llacuna expliquen també que fins els anys 30 el pastor Vicenç Busquet i Domenech de cal Vall portava un cabrit a beneir a la missa de Nadal.  Precisament dels anys 30, Josep Orga i Saumell conserva una fotografia, on hi apareix el seu pare Isidre Orga Morgades fent d’escolanet amb dos pastors dins l’església de la Llacuna.

L’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, que abasta l’àmbit territorial de la vegueria del Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i  la part meridional de l’Anoia), el realitza l’Institut d’Estudis Penedesencs amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona i l’Obra Social La Caixa.

 

Dimarts 24 de desembre: Celebració de la Missa de Pastors a la Llacuna