Vídeo de presentació del Grup de Treball del Patrimoni de Vilafranca / Vilafranca, vila amb un patrimoni ric i divers

10 d'octubre de 2020



Foto Maria Rosa Ferrer Galimany


L’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) ha creat el Grup de Treball del el Patrimoni de Vilafranca.

Es tracta d'un grup transversal entre les Seccions de l’IEP i obert a persones que, siguin sòcies o no, tinguin interès en participar-hi.

El grup de treball s’emmarca en la línia de l’IEP per salvaguardar i documentar el patrimoni històric i cultural penedesencs, i els seus objectius són l’elaboració d’un informe de l’estat de la qüestió, la formulació de propostes per salvaguardar el patrimoni vilafranquí, i esdevenir un referent  en aquest camp, obert a la col·laboració amb l'Ajuntament, promotors d'obres, entitats i particulars.

Des de la seva transversalitat es pretén abordar el Patrimoni vilafranquí en el sentit més ampli, material i immaterial, tractant aspectes arquitectònics, arqueològics i culturals, sense deixar de banda el patrimoni moble, l'etnològic i el natural.

La salvaguarda del patrimoni no cerca convertir-lo en un element aliè a la vida dels vilatans i vilatanes, sinó contribuir a donar-li vitalitat i un destí, que pot ser des de esdevenir un element museïtzat a destinar-lo a usos públics o privats (en funció de qui tingui la propietat), integrat en la realitat social, econòmica i cultural actual.

El Grup de Treball del Patrimoni de Vilafranca neix de la preocupació, l’interès i la voluntat de abordar el patrimoni material i immaterial vilafranquí com una riquesa que en el passat ha desenvolupat un paper important en la vida de la vila i que en l’actualitat pot trobar una renovació d’usos i destí que permeti tornar a dotar-lo d’aquella utilitat a la vegada que es preserva pel seu valor històric, cultural o natural.

Per aquesta raó, des del Grup de Treball del Patrimoni de Vilafranca, vol col·laborar amb les administracions i els particulars, oferint el nostre assessorament, basat el coneixement i experiència dins un ampli ventall d’àmbits, atesa la diversitat dels seus components (arquitectes, arqueòlegs, historiadors, biòleg, antropòlegs, etc.) per tal d’ajudar a servar  i potenciar el patrimoni de Vilafranca.

 

L’ESPAI ON FEM LA PRESENTACIÓ

Hem escollit el patí de l’Escorxador per fer la presentació del GTPV perquè és un bon exemple d’un element patrimonial que havent deixat de donar servei per la seva funció original es va conservar i transformar en un espai que ofereix als vilatans i vilatanes un servei adient a les necessitats actuals. 




Vídeo de presentació del Grup de Treball del Patrimoni de Vilafranca / Vilafranca, vila amb un patrimoni ric i divers