Sant Jordi 2018

16 d'abril de 2018




Fira de sant jordi a vilafranca  del Penedès. rambla de sant francesc

Fira de sant jordi vilanova i la geltrú. rambla principal.

 

Us facilitem unes ressenyes de les darreres novetats editorials així com de les obres més destacades dels darrers mesos.

Aquest llibres es podran trobar en els estands de la Fira de Sant Jordi amb el que  l'IEP participa tant a Vilafranca del Penedès i com a Vilanova i la Geltrú.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració en fer difusió.

 

El paper moneda al Baix Penedès durant la Guerra Civil (1936-1939)

Autor: Isidre Aymerich i Bernal

Pròleg: Joan Solé i Bordes

 

El llibre és un treball curós sorgit arran la col·lecció que al llarg de la seva via va anar formant l'autor. Estructurat per municipi.

Els vals comercials i el paper moneda que els diversos ajuntaments van emetre per fer front a la mancança de moneda fraccionaria que dificultava la vida quotidiana de la població, en especial dels productes de consum bàsic.

L'obra mostri les fotografies dels vals i dels paper moneda dels que en parla.

També va escriure "El paper moneda a l'Alt Penedès durant la Guerra Civil (1936 - 1939)" que respon a les mateixes característiques, però on els protagonistes són els vals i el paper moneda de diversos municipis de l'Alt Penedès. 

 

Historia Postal i Filatèlica de Vilafranca del Penedès

Autor: Lluís Eroles i Benabarre i Joan Solé Bordes

El contingut del llibre respon és un viatge per la Història Postal i Filatèlica a Catalunya,  a través de l'exemple de Vilafranca del Penedès.

Conté nombroses imatges.

 

Paisatge i natura

VV. AA.

Coordinador: Albert Tubau

Una obra que permet assolir un major coneixement de la fauna, vegetació, ecosistemes, geologia, geografia, paisatge i educació mediambiental a través dels treballs de diferents especialistes en cadascuna d'aquestes matèries.

 

La cultura al Penedès: Passat, present i futur

VV. AA.

Coordinador de la publicació: Ramon Arnabat

Un recull de magnífics treballs dedicats a l'art, la literatura i la història. 

Destaquem a tall d'exemple: Les medalles montserratines trobades al cementiri de Sant Miquel d'Olèrdola (Núria Molist); Geralda de Codines: metgessa o fetillera (Roger Benito); Esclaus a Vilafranca del Penedès (segles XIV - XV); Cultures, identitats i consciències de les dones treballadores a la dècada dels anys 70 (Helena Saavedra); Trobadors del segle XVII a Bellvei i Calafell (Josep Solé Armajach); La Serra Vella a Sant Jaume dels Domenys (Núria Jané); Els Nicolaus i les Llúcies a Sant Pere de Riudebitlles (Fina Carol i Rosa Esteve); 1914-2014 cent anys de la esmagençadora interceps,o l'alliberament d'un treball manual ancestral (Pere Rovira); Els graffiti: els pasquins contemporanis (Àngels Parés) o l'Oda vilafranquina al rei Ferran VII. 1814 de Ramon Arnabat.

 

També són de gran interès:

Verticals Parterres. La planificació bibliotecària a Catalunya. El Penedès com a exemple.

Montserrat Comas i Güell

N'heu pensat mai que conrear la cultura és com en un parterre? Només que els llibres es situen en parterres verticals: les prestatgeries. Els llibres sempre són plens d'atractiu pels que volen endinsar-se en l'aventura del coneixement i les biblioteques són l'oportunitat per poder fer-ho sense que la limitació de recursos econòmics sigui un impediment. En especial en una època on l'única opció tecnològica era el llibre imprès.

 

100 anys del Ferrocarril de Tarragona a Martorell. 1865 - 2015

VV. AA.

Esplèndid llibre. Edició en rustica cosida. Imprescindible pels amants dels ferrocarrils. 

 

Jornades d'Arqueologia al Penedès

VV. AA.

Recull les ponències i comunicacions realitzades l'any 2011 a les Jornades d'Arqueologia del Penedès.

 

Sant Jordi 2018