11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic a l'Espai Far de Vilanova i la Geltrú

04 d'octubre de 2021




Dijous 7 d’octubre de 2021
A les 19 hores
Casa del Mar
Passeig Marítim, 63
Vilanova i la Geltrú

Projecció de:
Vilanova i el mar. Presentació de l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú
De Lluis Jené
(15’24”)
Vilanova i la Geltrú respira mar. Són gent de mar des de sempre i aquesta vessant marinera és la que es valora a l’Espai Far. Un equipament museístic situat al recinte del Far de Sant Cristòfol que dona a conèixer la història i el valuós patrimoni de Baix a Mar. Un museu on emocionar-se amb les històries de mariners i pescadors, descobrir curiositats marineres i recuperar antigues imatges de la platja vilanovina.

I tres documentals dedicats a mostrar alguns dels papers de la dona al món dels pescador

Agulles de remendar
(3’43”)
La Juani Rubio i la Montse Ferrer són les últimes remendadores (xarxaires) de Vilanova i la Geltrú, i parlen de la seva feina, un ofici en perill d’extinció.

Catúfol o cadup
(3’13”)
L’Antònia Ruiz, pescadora jubilada, explica la seva experiència com a una de les poques dones pescadores de Vilanova i la Geltrú. També ens parla sobre el catúfol o cadup, un ormeig de pesca que serveix per a pescar pops.

Màquina de cosir
(3’12”)
La Gertrudis Lloveras, nascuda l’any 1928, cosidora de veles, filla de pescador i remendadora de xarxes, ens parla de la seva família i la seva feina.


Aquests tres breus vídeos formen part del projecte de memòria oral  de l’Espai Far “un objecte, una història” que relaciona objectes de la col·lecció del Museu del Mar amb el record de les persones que hi han estat vinculades

La MICE és un programa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya, (OPEI) que desenvolupem com programadors i coordinadors els membres de la seva xarxa, en aquest cas, per l’àmbit de la vegueria Penedès, el membre responsable és l’IEP. La temàtica de les projeccions que l’IEP ha programat per aquesta 11 edició del MICE es relaciones amb la de les XXIX Jornades d’Estudis Penedesencs, que estan dedicades a “Del paisatge a la gastronomia: l’agricultura, la ramaderia i la pesca a l’àmbit de la vegueria Penedès. (Penedès Històric)” A Vilanova i la Geltrú el tema és la pesca, el mar, la seva relació amb la ciutat i també el paper de les dones en el món dels pescadors, comptem amb la col·laboració de l’Espai Far, la Casa del Mar, els Museus de Vilanova i el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i en conveni amb el CCG i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

 



Veure l'arxiu adjunt: SD_MICE21-progr-ACC.pdf


11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic a l'Espai Far de Vilanova i la Geltrú