Xavier Esteve i Gràcia s’incorpora com a representant de l’IEP en el Consell de Participació del Memorial Democràtic

24 de setembre de 2018




El senyor Xavier Esteve i Gràcia és arqueòleg, Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, amb obtenció d’un Diploma d’Estudis Avançats per la mateixa universitat  i Màster en Sistemes d’Informació Geogràfica per la Universitat Politècnica de Catalunya. És vocal de la Junta Directiva de l'Institut d'Estudis Penedesencs. Té una experiència de prop de 20 anys en arqueologia de camp i els resultats dels seus treballs s'han publicat en nombrosos articles, capítols de llibres, així com en congressos, seminaris i col·loquis nacionals i internacionals. Pel que fa a la recerca entorn de la Guerra Civil, ha dirigit dues intervencions arqueològiques (Torelló, 2015; Tremp, 2016) ensengles fosses d’un soldat republicà i un maquis, respectivament, per encàrrec de l’aleshores Departament de Governació i Relacions Institucionals. Va formar part també de la intervenció arqueològica a la Serra de Riés (Subirats-Olesa de Bonesvalls, 2015), impulsada pel mateix departament, com a membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs i arqueòleg de l’equip d’antropologia física de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha participat en prospeccions arqueològiques en diverses comarquesen les que s’ha localitzat elements defensius (trinxeres, parapets, pous de tirador, etc.), armament i fosses pertanyents a aquest conflicte bèl·lic.

 

EL MEMORIAL DEMOCRÀTIC

Tal com ho defineix el web oficial d’aquest de l’organisme

“El Memorial Democràtic és una institució publica que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya (1931-1980), en concret la Segona República, la Generalitat republicana, la Guerra Civil i les víctimes per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, així com la repressió a persones i col·lectius per part de la dictadura franquista – incloent-hi la llengua i la cultural catalanes – l’exili i la deportació”. 

La finalitat d’aquest organisme és: “Posar al centre de la seva activitat la dignitat de la persona, els valors democràtics i el respecte pels drets humans, perquè la barbàrie no es torni a repetir ni aquí ni enlloc”


EL CONSELLDE DE PARTICIPACIÓ

És un òrgan consultiu mitjançant el qual les entitats que tenen per objecte la preservació de la memòria democràtica participen en les iniciatives i activitats del Memorial Democràtic.

 

L’IEP I LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

L’IEP te una llarga trajectòria de treball en el camp de la Memòria Històrica i Democràtica que simbolitza el projecte Tots els Noms (El Penedès, 1931-1979) iniciat l’any 2006 i que va comptar amb una seixantena de col·laboradors arreu del Penedès.

El projecte Tots els Noms ha estat considerat pel Memorial Democràtic com un model de bones pràctiques en aquest camp i ha comptat amb la col·laboració dels consells comarcals i ajuntaments penedesencs. De la seva tasca en son una bona mostra: la web www.totselsnoms.org; els 20 llibres publicats, els tres documentals i les tres exposicions itinerants fetes, les 120 conferències, presentacions, debats i xerrades realitzats i la base de dades amb 11.000 noms: represaliats pel franquisme, exiliats, víctimes de la guerra i la repressió, alcaldes i regidors durant la Segona República. A mes del disseny dels tres Itineraris de la Memòria Democràtica al Penedès i la col·laboració amb el Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria que hi ha a Santa Margarida i els Monjos.

Xavier Esteve i Gràcia s’incorpora com a representant de l’IEP en el Consell de Participació del Memorial Democràtic