Projecció del documental “Les fonts del Penedès” dins la 8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de la Generalitat de Catalunya


25 de setembre de 2018




 

Més d’una trentena de persones es van aplegar el passat diumenge per assistir-hi a la projecció del documental “Les fonts del Penedès” de Sara Espin, un curtmetratge que posa en valor la importància de les fonts com espais patrimonials naturals i també com patrimoni immaterial donat que van ser espais socials de trobada i de celebració d’activitats veïnals i familiars.

El documental realitzat combinant filmacions efectuades en el moment de la seva realització amb fotografies i enregistraments amateurs inèdits datats entre els anys 40 als 70 és un breu mosaic que posa l’accent en la necessitat de valorar i conservar aquests espais.

A l’acte van intervenir l’alcaldessa de Sant Pere de Riudebitlles, Rosa Maria Esteve, qui va destacar la importància de la preservació dels patrimonis materials i immaterials; la presidenta en funcions de l’IEP, Dolors Garcia, qui va posar l’accent en el treball continuat d’entitats com l’IEP o com el Grup de Recerques Històriques de Sant Pere de Riudebitlles per estudiar, conservar i difondre el patrimoni material i immaterial. 

Per la seva part Sara Espin, realitzadora del documental va explicar el procés de creació del mateix i la importància que encara avui dia tenen aquests espais per la vida familiar.

Tot l’acte va estar coordinat per Àngels Travé, coordinadora de l’Inventari del Patrimoni Immaterial del Penedès.

Un cop obert el col·loqui, Manel Córdoba, autor de “Les fonts del Penedès i els seus voltants” va expressar la seva preocupació per la desaparició i mala conservació de molts d’aquests espais naturals.

Al llarg del col·loqui es va recordar, a partir de les imatges visionades al documental, com les fonts havien sigut un lloc de trobada social amb la celebració d’aplecs; i com en l’antiguitat les fonts van ser punt de naixement de comunitats, aspecte que avui es pot constatar en jaciments com el de la Font de la Canya, que pren nom de la font que es troba “a la banda sud de la vessant oest del jaciment, al costat del torrent” tal com apareix citada a la publicació “La viticultura preromana al Penedès: indicadors arqueològics a Font de la Canya (Avinyonet del Penedès, Alt Penedès, Barcelona), obra de Daniel Lopez (IEP), Rafel Jornet i Jordi Morer (Mon Iber Rocs, SL) i David Asensio (UB).

Una de les propostes sorgides arran el col·loqui va precisament la de unir la recuperació dels jaciments a la recuperació de les fonts als que van units, com precisament s’ha fet a Font de la Canya.

L’acte va estar organitzat per l’IEP, amb la col·laboració del Grup de Recerques Històriques de Sant Pere de Riudebitlles, RTVVilafranca, Consell Comarcal Alt Penedès; en conveni amb l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles.

Aquesta activitat forma part de l’Observatori Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.



Projecció del documental “Les fonts del Penedès” dins la 8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de la Generalitat de Catalunya