Inauguració de l'exposició "Les Col·lectivitats Agrícoles al Penedès"

20 de gener de 2023




Al Local Nou de Moja es va inaugurar l'exposició organitzada per l'Institut d'Estudis Penedesencs sobre les Col·lectivitats agrícoles al Penedès (1936-1939), en el que s'explica la creació i funcionament d'aquestes 34 col·lectivitats agrícoles en trenta-un municipis penedesencs durant la Guerra Civil Espanyola.


L'exposició romandrà a Moja i a Sant Pere Molanta durant les pròximes tres setmanes. Després anirà pels municipis del Penedès que ho desitgin.


Els comissaris de l'exposició, els historiadors Ramon Arnabat i Guillem Puig, van presentar l'exposició al més d'un centenar de persones assistents en l'acte coorganitzat per l'Ateneu Mogenc i el seu grup de recerca i per l'Ajuntament d'Olèrdola.


Guillem Puig referí el gran desconeixement que hi ha a Catalunya sobre les col·lectivitats agràries, malgrat que se'n van constituir en 250 municipis. També va detallar les característiques d'aquestes col·lectivitats que incorporaven terres confiscades als grans propietaris i terres aportades pels mateixos pagesos.


Ramon Arnabat va explicar que aquesta exposició forma part del projecte "Tots els Noms" de l'IEP i que a la seva web: www.totselsnoms.org es pot trobar més informació sobre les col·lectivitats agrícoles penedesenques. Insistí en el fet que és un tema molt poc conegut, malgrat la importància que va tenir al Penedès, i que l'objectiu de l'exposició era donar-ho a conèixer.



Inauguració de l'exposició "Les Col·lectivitats Agrícoles al Penedès"