Presentació del llibre editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs "Agenda perpètua"

04 de febrer de 2023




Presentació del llibre editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs Agenda perpètua. Anàlisi històrica del diari d’Albert Virella i Bloda a les acaballes de la Guerra Civil Espanyola (gener- desembre 1939) de Sarah Bickel Virella

El passat dia 4 de febrer, quan a Vilanova ja es flairava en l'ambient els aires de carnaval, la sala d'actes de l'A. E. Talaia va acollir l'acte de presentació d'aquesta nova publicació de l'Institut d’Estudis Penedesencs que ha estat possible gràcies a la família Bickel- Virella, als Amics de la Biblioteca- Museu Balaguer, a l'Ajuntament de Vilanova, al Consell Comarcal del Garraf, a més de l'IEP.

En els parlaments de presentació Marijo Riba, en nom dels Amics de la Biblioteca- Museu Balaguer va remarcar la importància de l'edició com a reconeixement a la trajectòria personal i humana d'Albert Virella i el profund sentit d'estimació de la seva vila a la que va dedicar la pràctica totalitat dels seus estudis i publicacions històriques.

En nom de l'IEP Joan Solé Bordes va comentar el procés de gestació del llibre a partir del treball de final de batxillerat de la seva autora a l'escola suïssa, redactat en llengua germànica i posteriorment versionat i revisat fins aconseguir el treball que ara s'acull en el llibre i que, es va remarcar, mostra l'interès d'una jove per preguntar-se per la realitat del seu entorn familiar, el que va marcar el seu besavi, Albert Virella Bloda, en els esdeveniments de la guerra civil i la postguerra.

Per la seva part Sarah Bickel Virella, la seva autora, va comentar les dificultats amb les que es va trobar per transcriure el dietari dels darrers mesos del seu besavi i com a partir d'aquí es va anar fent preguntes, especialment a l'entorn de la repressió exercida sobre persones que com Albert Virella van defensar els ideals de llibertat i democràcia del bàndol republicà davant els sublevats feixistes.

Presentació del llibre editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs "Agenda perpètua"