Homenatge a Isidre Aymerich a la Biblioteca Torras i Bages

26 de setembre de 2018




La sala de la Biblioteca Torras i Bagues de Vilafranca del Penedès es va omplir de persones que volien compartir l’acte homenatge a Isidre Aymerich

El sentiment d’estima cap a Isidre Aymerich va quedar palès en totes les intervencions.

EL RECORD D’ISIDRE AYMERICH

L’acte va començar amb la salutació de la directora de la Biblioteca Torres i Bages, Núria del Campo, qui va recordar les moltes hores que Isidre Aymerich dedicava a les seves recerques des de les seves sales. La presidenta en funcions de l’IEP va destacar com en les converses mantingudes amb ell sobre les seves col·leccions, l’Isidre Aymerich traspuava passió pel coneixement que aconseguia a través de l’estudi dels objectes que col·leccionava i aquella gran qualitat de saber difondre aquests coneixements; també la capacitat que tenia per entusiasmar els altres amb els seus projectes, i com era bona prova l’existència de la Secció Filatèlica, Numismàtica i de Col·leccionisme de l’IEP.  Lluis Eroles va reviure les trobades que van donar lloc al naixement de la secció i en Joan Solé Bordes va posar l’accent en la gran tasca realitzada per Isidre Aymerich més enllà de la seva faceta de col·leccionista, ja fos a la seva etapa a Caixa Penedès com, molt especialment, amb la creació dels JESPE, aquells jocs esportius escolars del Penedès, que avui, donat l’èxit de la seva idea, són els Jocs Escolars Esportius de Catalunya.

Un desig reiterat per tots ells va ser el de poder veure publicat el més aviat que sigui possible el darrer llibre que va deixar preparat dedicat al paper-moneda del Garraf durant la Guerra Civil.

 

UN ACTE QUE POSA EN EVIDÈNCIA LA IMPORTÀNCIA DE L’ESTUDI DE LES COL·LECCIONS I DEL PAPER DELS COL·LECCIONISTES COM ISIDRE AYMERICH

Tot el contingut de l’acte va estar centrat en posar en valor la passió pel col·leccionisme filatèlic i numismàtic del Sr. Aymerich.

La presidenta en funcions de l’IEP Dolors Garcia, va informar que la Secció de Filatèlia, Numismàtica i de Col·leccionisme de l’IEP havia complert 25 anys i amb aquest motiu en la EXFILCAT, Exposició Nacional Catalana de Filatèlia li va ser lliurada una Medalla de Plata com a reconeixement a la seva trajectòria.  Va completar la seva intervenció amb un breu repàs de la història dels serveis de correus – dels que es tenen dades des de fa més de 4000 anys enrere – per tal de fer més evident la importància del col·leccionisme centrat en la història postal i la filatèlia i l’indubtable valor que tenen els estudis centrats en aquests temes.  També va destacar els premis obtinguts a EXFILCAT per llibre Història Postal i Filatèlica de Vilafranca (que abasta realment tota l’àrea d’influència que va tenir aquest punt de servei de correus en temps prefilatèlic) amb medalla de vermell (plata banyada en or) que també va obtenir-ne un dels  premis especials de l’exposició; i les medalles de plata obtingudes per Lluís Eroles amb una col·lecció de prefilatèlia sobre el Penedès i Garraf i la del Sr. Plans (president de la secció) per la seva col·lecció sobre natura.

El Sr. Lluís Eroles va exposar alguns dels exemples de prefilatèlia de cartes que amb origen a diverses poblacions del Penedès històric van ser circulades des de Vilafranca. Alguns elements d’aquestes cartes destacaven perquè permetien conèixer elements del funcionament de l’activitat comercial o humana, més enllà de la mateixa història postal o filatèlica.

El Sr. Joan Solé Bordes, qui va tenir una relació molt intensa amb el Sr. Aymerich, i que durant els darrers mesos ha realitzat un gran nombre d’actes per presentar la darrera obra d’Isidre Aymerich “El paper moneda al Baix Penedès durant la Guerra Civil 1936 – 1939) va fer un repàs de com el Sr. Aymerich havia anat construint la seva col·lecció dedicada al paper-moneda durant la Guerra Civil, el llarg temps esmerçat per poder fer-la realitat i com va construir els llibres ja editats i el pendent de ser publicat.



Sr, Lluís Eroles




Sr. Joan Solé Bordes



Sra. Núria del Campo

Homenatge a Isidre Aymerich a la Biblioteca Torras i Bages