Presentació del llibre les col·lectivitats agrícoles al Penedès, 1936-1939 a Vilafranca del Penedès

08 de febrer de 2024




El passat dijous 8 de febrer es va presentar a l’Auditori del Vinseum el llibre dels historiadors Ramon Arnabat i Guillem Puig, Les col·lectivitats Agrícoles al Penedès, 1936-1939, editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs.

El catedràtic d’història de la UB, Andreu Mayayo, destacà que les col·lectivitats agrícoles tenien, més enllà dels seu interès històric, un interès en el present perquè plantejaven un altre sistema de propietat de la terra i de treball, fonamentat en la cooperació.

L’historiador Andreu Mayayo enllaça la llarga lluita dels pagesos des de finals del segle XIX fins a les col·lectivitats agrícoles i, des d’aquestes fins a les mobilitzacions pageses dels anys setanta del segle XX i de les actuals. Destacà que les col·lectivitats agrícoles foren un intent de replantejar el treball de la terra des de formules comunitàries. Unes formes que es fonamentaven en la propietat col·lectiva de la terra, el treball cooperatiu dels pagesos i la venda directe, sense intermediaris, dels productes agraris. Assenyalà, també, que les col·lectivitats agrícoles foren mes extenses del que s’ha cregut fins ara a Catalunya, i que feren possible el crit de la Unió de Rabassaires de “la terra per a qui la treballa”. Així, com el lema socialista/comunista: de “treballar segons les capacitats i rebre segons les necessitats”

Els autors del llibre Les col·lectivitats agrícoles al Penedès, 1936-1939, els historiador Ramon Arnabat i Guillem Puig van repassar en la seva intervenció la recerca realitzada, els fons documentals consultats i la tasca de reconstrucció històrica que els ha permès de fer aquest llibre sobre les col·lectivitats agrícoles al Penedès, mostrant la seva importància, tant com a forma de gestió comunitària de la terra, com a nova forma de treball i vida que es va voler implantar durant la Guerra Civil espanyola. També dedicaren un temps a explicar el funcionament de la col·lectivitat vilafranquina de “La Pelegrina”.

El llibre Les col·lectivitats agrícoles al Penedès, 1936-1939, aporta molta informació inèdita sobre aquesta experiència al Penedès, en el que participaren unes 2.000 famílies jornaleres i pageses i que explotaren més de 2.000 hectàrees de terra en 35 col·lectivitats existents en 32 municipis. El llibre complementa l’Exposició amb el mateix títol que es pot veure a la Capella de Sant Joan i amb la web: https://www.totselsnoms.org/collectivitzacions-agraries/

El llibre és el número 233 de l’Institut d’Estudis Penedesencs i els socis de l’entitat poden recollir-lo gratuïtament a les seus de l’IEP a Vilafranca del Penedès, el Vendrell i Vilanova i la Geltrú. I aquells que no en siguin socis podran adquirir-lo a les llibreries vilafranquines al preu de 15€.Durant aquest mes de gener, l’exposició Les col·lectivitats agrícoles al Penedès, 1936-1939, a tombat per diversos nuclis de Subirats: Ordal, Can Cartró, Lavern i Sant Pau d’Ordal. El dissabte 20 de gener es va celebrar un taula rodona sobre “Col·lectivitats agrícoles i propietat de la terra” en la que participaren Xavier Roig i Guillem Puig.




Presentació del llibre les col·lectivitats agrícoles al Penedès, 1936-1939 a Vilafranca del Penedès