Un campanar mòbil permetrà escoltar tocs de campana durant la celebració del


Taller de Memòria Oral sobre tocs de campana a la vegueria del Penedès

15 de novembre de 2018




El taller sobre tocs de campana serà el dissabte 17 de novembre, a les 18h,  a la Sala d’Actes del Casal de Cultura (c/ del Molí, 29 bis) de Torrelavit, organitzat per l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Durant el taller es podran mostrar diversos tocs de campanes ja que els campaners de l’Associació d’Amics del Campanar (AAC) d’Esparreguera portaran el seu campanar mòbil de tres campanes.

El taller s’iniciarà amb una xerrada de Jesús Martínez, membre del Grup de Campaners de la Catedral de Tarragona, dels Campaners de Santa Maria de Montblanc i educador de Còdol Educació. A continuació es farà una taula rodona amb la participació de campaners i campaneres de l’Arboç, Vilafranca del Penedès, Cubelles i Sant Pere de Ribes que explicaran la seva experiència, la transmissió dels seus coneixements, les singularitats dels tocs, etc. Finalment es convidarà a intervenir a persones del públic a explicar els seus records sobre els tocs de campanes.

També ens acompanyaran en aquest taller campaners i campaneres d’altres poblacions de la vegueria Penedès i de fora, poblacions com Esparraguera, Sant Feliu de Llobregat, la Fatarella, etc. 

Els resultats d’aquest taller serviran per a complementar la recerca que està fent l’antropòloga Maite Hernández des de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès. https://immaterialpenedes.cat/

El taller es obert a tothom i molt especialment a les persones que han estat o són campaners o campaners a les poblacions de la vegueria del Penedès.

Més informació al correu electrònic: iep@iepenedesencs.org o al telèfon 669882959.

Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs amb conveni amb l’Ajuntament de Torrelavit.

Amb el suport de: Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Diputació de Tarragona, l’Institut Ramon Muntaner i Obra Social La Caixa.

 L'Institut d'Estudis Penedesencs, com antena de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya, participa en aquest programa de Tallers de Memòria Oral, que ja arriba a l’onzena edició.

REREFONS: EL CAMPANAR MÒBIL I LA SEVA ACTIVA PARTICIPACIÓ EN ACTIVITATS CULTURALS  

El campanar mòbil de la Colla de Campaners d’Ontinyent és portada del programa de Festes del Camí dels Carros 2007. Des de l’entitat, estem molt agraïts a la associació de festes per haver comptat amb ell com a símbol de la festa d’aquest any. 

Aquest fet significa un pas molt important ja que, aquestes singulars quatre campanes, és converteixen en un referent i símbol de la nostra ciutat on dia rere dia és més conegut i més estimat per la gent d’Ontinyent i allà on viatja. De fet, aquest any 2007 és, l’any que més viatges realitza i, on més lluny ha anat. Després de les últimes reformes realitzades com la construcció del rogle, la possibilitat d’efectes pirotècnics i el nou sostre que abarca el penell i altres elements decoratius, el campanar mòbil s’acull per la bellesa, singularitat i sentiment de les nostres campanes. 

Estarà present el diumenge 9 de setembre a la missa de campanya del Camí dels Carros i te previst viatjar a les poblacions de Crevillent i la Vall d’Uixó al mes d’octubre. No oblidant que aquest any ha estat en poblacions com Alcoi, Penyíscola, Burriana en dues ocasions, Cullera (participant al Certamen internacional de bandes de música), Quatretonda, Bocairent i Os de Balaguer a la província de (Lleida) tot i sense contar els diversos concerts que ha realitzat la Colla en respectius campanars com ara Castelló de Rugat, Petrés, Vallada, Camp de Mirra i Sagunt. Les pasades festes moro cristianes, en la retransmissió en directe de les entrades per PUNT2 i TVVI de RTVV. Rafael Ferrero Terol, president del museu fester i comentarista de la Capitania Cristiana dels Asturs, feu una especial menció a la Colla de Campaners pel gran treball que realitza així com del campanar mòbil en els primers moments del “boato” mentre desfilaven part dels membres de l’entitat acompanyant a un monjo en el camí de Santiago.

Per altra banda, aquest any, la baixada del Crist, malgrat les condicions climatològiques desfavorables, és comptà amb la major participació de Colles Campaneres dels últims 13 anys d’existència de la Colla de Campaners. Campaners de Castelló de la Plana, Moixent i la Colla agermanada de Morverdre junt a la nostra foren els protagonistes de donar-li el sentiment campaner que mereix el nostre Morenet, copatró de la Vil·la d’Ontinyent.

Sens dubte un any que marcarà un abans i, un després en la Colla de Campaners d’Ontinyent. A tots moltes gràcies, sobretot a les diferents Colles Campaneres que participeu amb nosaltres, a qui ens segui dia a dia i, al poble d’Ontinyent que cada vegada ens teniu més estima, ja ens ho fereu demostrar en les visites especials d’aquest estiu i a les nombroses felicitacions. Moltes gràcies també a la actual corporació municipal de l’Ajuntament d’Ontinyent qui demostra una gran voluntat per treballar amb nosaltres entorn al patrimoni campaner qui s’ha mostrat voluntari i ens recolzarà diàriament així com en projectes referent a les visites guiades a l’església de Santa Maria, la reforma de l’enllumenat del Campanar de la Vila, el nou museu parroquial de Sant Carles, la promoció del Cant de la Sibil·la, entre altres. Continuarem treballant amb i per el poble

En el transcurs de l’any 2004, i en ple procés de restauració del Campanar d’Esparreguera, neix l’Associació d’Amics del Campanar (AAC), creada a petició popular i amb l’objectiu de conservar, difondre i promocionar culturalment l’edifici del Campanar d’Esparreguera, edifici històric del segle XVII, datat el 1636, any en que van finalitzar les obres de construcció.

El Campanar d’Esparreguera fa 63 metres d’alt, és el segon més alt de Catalunya després del de Valls, de 74 metres, tot i que aquest es va finalitzar dos segles després més tard, el 1897.

La família Rigol ha tingut cura del Campanar des de l’any 1902, i actualment és la família Teruel-Rigol qui continua amb aquesta tasca, organitzant i portant a terme les visites guiades i donant a conèixer el nostre Campanar allà on anem. Fins avui dia ja som 5 generacions de família les que ens hem ocupat del nostre estimat Campanar.

La creació d’aquesta Associació representa una nova etapa en la gestió del Campanar, ja que fins al moment, tot i estar protegit per l’església i l’Ajuntament d’Esparreguera, passa moltes dècades quasi mort i tancat al públic. La reobertura i la creació d’unes visites guiades fa que el Campanar comenci a prendre vida i a ser visitat per molta gent, sigui per part dels habitants de la vila, com per estudiants d’intercanvi (a través de les escoles locals) com per nouvinguts, (gràcies a un programa d’integració que porta a terme l’Ajuntament) o per qualsevol persona que ho desitgi.

És gràcies a totes les visites i a partir de diferents activitats que, l’AAC comença a participar en els actes que es porten a terme a la vila i a donar-se a conèixer. Realitza activitats com repicades de campanes, jornades de portes obertes, visites nocturnes a l’estiu etc.

Fins a dia d’avui ens han visitat unes 6.200 persones, i cada any anem pujant, ja que cada cop la gent ens coneix més i tenen més interès per conèixer el nostre patrimoni i l’emblema del nostre poble!


 

 

Un campanar mòbil permetrà escoltar tocs de campana durant la celebració del Taller de Memòria Oral sobre tocs de campana a la vegueria del Penedès