Recorregut històric per la Vilafranca del 14 d'abril. Vine i coneix la teva història!

11 d'abril de 2019




Presentació

El 12 d’abril de 1931 van tenir lloc unes eleccions municipals que canviarien la història del nostre país. Al cap de dos dies, Companys, des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona, proclamaria la República i Macià, des del balcó de la Generalitat, la República Catalana. A la tarda el govern provisional de la República es faria càrrec de la situació i Alfons de Borbó marxaria del país.

La República va arribar entre l’alegria de molts i els neguits d’altres. Ben aviat començarien a confrontar-se plantejaments diferents: els que simplement volien un canvi de règim i prou, aquells que aspiraven que la República oferís una sortida política a les reclamacions socials, els que volien anar més enllà de la República burgesa per la via revolucionària i, simplement, aquells que s’hi oposaven frontalment i volien tornar a l’anterior règim.

Certament, els anys de la República van ser convulsos, però des de la Comissió de la Memòria i des de l’IEP volem recordar amb aquest recorregut els molts aspectes positius que va tenir, en tant que el període que anomenem República en pau (1931-1936) no només es va viure en l’etapa més democràtica que ha tingut l’Estat espanyol, sinó que hi va haver un ampli ventall de conquestes socials: la igualtat legal entre homes i dones, un esforç com no hi havia hagut mai per l’ensenyament, una reforma agrària, la millora dels drets dels treballadors...

És per això que us convidem a passejar amb nosaltres per la Vilafranca que va viure aquells anys, més que convulsos, intensos.

Ramon Arnabat Mata

Salvador Campamà Romeu

Raimon Soler Becerro

Recorregut històric per la Vilafranca del 14 d'abril. Vine i coneix la teva història!