11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic a l'Espai Far de Vilanova i la Geltrú

08 d'octubre de 2021Programa emès a Canal Blau el dia 8 d'octubre de 2021.

Durant l'acte, celebrat a l'espai Far de Vilanova i la Geltrú el 7 d'octubre de 2021, es van projectar els següents documentals:

VILANOVA I EL MAR. PRESENTACIÓ DE L’ESPAI FAR DE VILANOVA I LA GELTRÚ
Dir. Lluís Jené - Espai Far Any del film, 2020 (15’24’’)
Vilanova i la Geltrú respira mar. Són gent de mar des de sempre i aquesta vessant marinera és la que es valora a l’Espai Far. Un equipament museístic situat al recinte del Far de Sant Cristòfol que dona a conèixer la història i el valuós patrimoni de Baix a Mar. Un museu on emocionar-se amb les històries de mariners i pescadors, descobrir curiositats marineres i recuperar antigues imatges de la platja vilanovina.

AGULLES DE REMENDAR
2020 (3’43’’)
La Juani Rubio i la Montse Ferrer són les últimes remendadores (xarxaires) de Vilanova i la Geltrú, i parlen de la seva feina, un ofici en perill d’extinció.

CATÚFOL O CADUP
2020 (3’13’’)
L’Antònia Ruiz, pescadora jubilada, explica la seva experiència com a una de les poques dones pescadores de Vilanova i la Geltrú. També ens parla sobre el catúfol o cadup, un ormeig de pesca que serveix per a pescar pops.

MÀQUINA DE COSIR
2020 (3’12’’)
La Gertrudis Lloveras, nascuda l’any 1928, cosidora de veles, filla de pescador i remendadora de xarxes, ens parla de la seva família i la seva feina.

Els darrers tres vídeos breus formen part del projecte de memòria oral de l’Espai Far “un objecte, una història” que relaciona objectes de la col·lecció del Museu del Mar amb el record de les persones que hi han estat vinculades.

Organitza: Institut d'Estudis Penedesencs, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial

Col·labora: Espia Far, Museus de Vilanova i la Geltrú i Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya

En conveni: Consell Comarcal del Garraf i Ajuntament de Vilanova i la Geltrú