Free cookie consent management tool by TermsFeed S'ha desenvolupat el VII Seminari dHistria del PenedsS'ha desenvolupat el VII Seminari dHistria del Peneds

21 d'octubre de 2023El divendres, 20 d'octubre de 2023, s'ha fet la inauguraci del VII Seminari d'Histria del Peneds, que en aquesta ocasi s dedicada a "L'associacionisme cultural al Peneds. De l'poca medieval fins a l'actualitat". L'acte s'ha desenvolupat a la sala d'actes de l'Escorxador de Vilafranca. Han donat la benvinguda, en primer lloc, la regidora de cultura de l'Ajuntament de Vilafranca, ngels Dalmau, seguida pel cap de la Secci d'Histria de l'IEP Josep Anton Calvet, i del president de l'entitat, Ramon Arnabat. Tot seguit s'ha pogut seguir la conferncia "Relleu generacional associatiu, realitat o mite?", a crrec de David Ncher, politleg i professional de la joventut. A partir d'un joc interactiu amb els assistents, el conferenciant ha analitzat tots els factors que poden incidir en la renovaci de les entitats a Catalunya, i de la renovaci dels seus rgans directius. S'ha finalitzat l'acte amb un animat debat amb els assistents.

El mat del dissabte, 21 d'octubre de 2023, ha estat el de la presentaci de les comunicacions del VII Seminari d'Histria del Peneds "Lassociacionisme cultural al Peneds. De l'poca medieval fins a l'actualitat" , al local de l'IEP, vilafranqu carrer dels Banys. Desprs de l'entrega del material als assistents i d'unes paraules de benvinguda, s'ha presentat un primer bloc de comunicacions, moderat per Stefano Cingolani, i amb les intervencions de Daniel Vives Trujillo: La Confraria de Sant Antoni Abat de Vilafranca del Peneds. Segles XIV-XVII; Neus Oliveras Samitier: El Casino de San Isidro (1855-1888?); Gerard Ferret Colomer: Estudi de lAteneu Obrer Vilafranqu: trajectria duna entitat desapareguda; Pere Rovira Alemany: Torrelavit (Terrassola i Lavit) i les societats recreatives locals: Del darrer ter del segle XIX a linici de la guerra civil; Marc Casellas Sequera: Lassociacionisme cultural a Les Peces. Una voluntat de ser. 1880-2023. Desprs d'una pausa s'ha desenvolupat el segon bloc de comunicacions, moderat per Josep Anton Calvet i amb les intervencions d'Isidre Roset i Juan: Les associacions dartistes al segle XX; Albert Tubau: De Fomento del Trabajo a Foment de Vilanova. Dorganitzaci econmica a associaci cultural, (1904-1934). Una proposta dinterpretaci; Joan Sol Bordes: Lorsiana colla vilafranquina dels silents en els anys de la postguerra; Josep Mata i Joan M. Girona: La lluita duna colla de joves de Sant Pau dOrdal.

Per concloure el Seminari, l'historiador, professor de la URV i president de l'IEP, Ramon Arnabat, ha parlat sobre "L'associacionisme histric al Peneds".