Notícia a Penedès TV:
Vinseum acull una mostra que recull l’evolució del camp català des de primers del segle XIX fins a l’actualitat

07 de desembre de 2012
rtvvilafranca.cat 
Sergi Anson

“El món agrari de les terres de parla catalana” és el nom d’aquesta exposició que s’inaugurava dimecres i que es podrà visitar a Vinseum fins el 13 de gener. Es tracta d’una mostra que permet fer una mirada sobre l’activitat agrària des de finals del segle XIX fins a l’actualitat.

Es tracta d’una exposició itinerant que està impulsada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana; i que van néixer amb la voluntat de fer una recerca i recopilació d’imatges sobre el món rural des de primers del segle XX fins el moment actual. Els resultats han permès crear un banc digital d’imatges i aquesta exposició. El President de la Coordinadora, Josep Santesmases, comentava que ha estat una tasca llarga en el temps, però que ha donat un molt bon resultat que gràcies a aquesta exposició itinerant s’està podent veure arreu de les terres de parla catalana. Explicar el passat, acostar el present i parlar del futur del món rural són els principals objectius.

Al Penedès arriba de la mà de l’Institut d’Estudis Penedesencs i del VInseum, que com comenta el president de l’Institut, en Ramon Arnabat, han preparat algunes activitats paral•leles a l’exposició per contextualitzar-la en el nostra territori.

L’exposició s’estructura en dotze grans plafons temàtics i també hi ha un audiovisual que recullen una petita part de les moltes imatges que s’han recollit en aquest projecte. En els plafons es plantegen els canvis que ha sofert el model agrari i el territori al llarg d’aquests anys; com ha canviat l’estil i el modus de vida de la pagesia; els efectes de la modernització de la maquinària, el model familiar i el paper per exemple de les dones en el món agrari. Es presenta també el moment actual de la pagesia, i s’exposen qüestions sobre el seu futur; tot destacant la importància d’un sector estratègic i que històricament ha ocupat una gran part de la població. L’exposició estarà oberta fins el 13 de gener.

Exposició “El Món agrari a les terres de parla catalana”
Conferencia sobre “El Penedès, el camp i la conca,pagesos al segle XX. Associacionisme, sindicalisme i cooperativisme en interrelació”
Dissabte 15 de desembre

Dissabte 15 de desembre
Vilafranca del Penedès
Sala d’actes del VINSEUM
Dos quarrts de vuit del vespr


 

A càrrec d’Antoni Gavaldà, professor d’Historia de la URV de Tarragona.

Homenatge a l’historiador Antoni Saumell.

Organitza IEP amb la col·laboració del VINSEUM.

Amb el suport de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural.

Congrès:
Portalades gòtiques a la Corona d’Aragó
Del 10 al 12 de desembre

Del 10 al 12 de desembre
Barcelona
Sala Pere i Joan Coromines, Institut d’Estudis Catalans c. Carme, 47, Barcelona

Com a continuació lògica del congrés dedicat a les portalades romàniques, Ianua Coeli: la porta monumental romànica als territoris peninsulars (2010), presentem un nou congrés centrat en les portes del període gòtic, en aquest cas dins l’àmbit de la Corona d’Aragó.

Des de perspectives diverses -que comprenen temes com la iconografi a, l’estructura arquitectònica i el llenguatge escultòric- pretenem apropar-nos a l’important conjunt de portalades gòtiques que s’han conservat al territori (o de les quals n’ha quedat un rastre documental), tant en els edifi cis religiosos com en els civils.

Les contribucions seran recollides en unes actes que aspiren a esdevenir un referent ineludible per a un tema que fi ns ara no havia rebut un tractament de caràcter global a la Corona d’Aragó.

Direcció científica:
Francesca Español Bertran

Veure el tríptic del congrés amb la butlleta d’inscripci

Conferència:
“El Penedès Marítim en època romana: territori, hàbitat i economia rural”
Divendres 7 de desembre

Divendres 7 de desembre
Cunit
Espai Associatiu
Sis de la tarda

Notícia a Penedès TV:
Vinseum acull una mostra que recull l’evolució del camp català des de primers del segle XIX fins a l’actualitat

04 de desembre de 2012
rtvvilafranca.cat 
Sergi Anson

L’Escorxador de Vilafranca acollia dissabte al matí la primera jornada de treball que organitzava la secció de Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Penedesencs. El tema a tractar era l’atur juvenil i la seva situació a les comarques penedesenques; i per començar a posar dades sobre la taula, la jornada es va iniciar amb la participació del portaveu de l’espai jove de la intersindical CSC, Roger Tugas. Va comentar alguns dels motius per els quals augmenta l’atur juvenil, a banda de l’actual situació de crisi. Va apuntar que l’organització de l’estat i el funcionament de les oficines d’ocupació de les diferents administracions.Després es va fer una taula rodona amb el gerent de la Unió Empresarial del Penedès, Francesc Simó, la tècnica de promoció empresarial de l’Ajuntament de Sant Sadurní, Marta Castells; i un sociòleg que van oferir diferents punts de vista i opinions sobre la situació actual i perspectives de futur de l’atur juvenil. Ariadna Güell, coordinadora de les jornades.A partir d’aquesta primera jornada, la voluntat de la secció és de fer-ne anualment sobre temes que puguin ser de l’interès dels qui treballen i estudien qüestions al voltant de les ciències socials.Sobre aquesta primera jornada de treball, les conclusions es podran trobar properament en el blog de la secció de Ciències Socials i posteriorment també en la revista de l’Institut d’Estudis Penedesencs.