Free cookie consent management tool by TermsFeed Espais de memria | Institut d'Estudis Penedesencs (IEP)ESPAIS DE MEMRIA. ITINERARIS DEL PENEDS


Els itineraris de memria del Peneds
(reportatge a Peneds Televisi)

La memria histrica al Peneds
(reportatge a Televisi El Vendrell)

Ruta memorial democrtic pel Garraf
(reportatge a Canal Blau Televisi)

Els itineraris de Memria Histrica del Peneds
(reportatge a TV3)

ITINERARIS DE MEMRIA DEMOCRTICA PEL PENEDS

La Guerra Civil espanyola s'inici el 19 de juliol de 1936, un cop fracass parcialment el cop d'estat feixista contra el rgim republic i el Govern no aconsegu d''aturar-lo arreu del pas. L'Estat espanyol rest dividit en dues zones: l'ocupada per les forces rebels franquistes i la que controlaven les force Catalunya esdevingu ben aviat la capital poltica i econmica de la Repblica, i el Peneds es vei immers en l'esfor de guerra que comport ser un territori no ocupat fins quasi el final de la guerra. La divisi dins les files republicanes i l'escs suport internacional, descomptant les Brigades Internacionals, l'URSS i Mxic, per una banda, i la unitat de les files franquistes i els ajuts rebuts, sobretot, de l'Alemanya nazi i la Itlia feixista, per l'altra, decantaren, finalment, la victria del cant franquista.

La presncia de la guerra fou constant al Peneds, malgrat que el front era a molts quilmetres de distncia: els milicians voluntaris, els soldats de lleva, els refugiats d''altres zones del pas, els hospitals militars, els camps d''aviaci, les fbriques d'armament, els bombardeigs aeris, la defensa passiva i la defensa activa, l'escassetat alimentria, la violncia i la repressi, les collectivitzacions agrcoles i industrials... Finalment, el mes de gener de 1939 el front es fu present al Peneds amb els combats, els bombardeigs, la retirada republicana de civils i militars i l'ocupaci franquista i l'inici de la repressi. Els 47 municipis de les comarques de l_Alt Peneds, el Baix Peneds i el Garraf serven ms de 400 elements patrimonials relacionats amb la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i inventariats pel projecte de recerca i difusi histrica "Tots els noms" (el Peneds 1931-1978), coordinat per l'Institut d'Estudis Penedesencs. A partir d'aquests elements s'han dissenyat i senyalitzat tres rutes que passen per 16 municipis i s'integren dins dels Itineraris de la Memria Democrtica pel Peneds i la Xarxa d'Espais de Memria de Catalunya: la ruta de les Defenses de Costa, la ruta del Front al Peneds i la ruta del Vesper de la Gloriosa. Aquestes tres rutes estan interrelacionades i es pot optar per fer-les geogrficament o temticament.