Presència de l'IEP a l'acte del 20è aniversari de l'Observatori del Paisatge

27 de juny de 2025





LA GENERALITAT DE CATALUNYA CONVIDA A L’INSTITUT D’ESTUDIS PENEDESENCS AL PALAU, COM A COL·LABORADOR ESPECIAL I COAUTOR DEL CATÀLEG DEL PAISATGE DEL PENEDÈS, PER COMMEMORAR EL “20è ANIVERSARI DE L’OBSERVATORI DEL PAISATGE”, I TAMBÉ DE LA "LLEI DE PROTECCIÓ, GESTIÓ I ORDENACIÓ DEL PAISATGE DE CATALUNYA"

Palau de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.

Conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.

27 de juny de 2025, 18h - 20h.

L’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) ha estat representat pel Dr. Josep Antoni Herrera i Sancho, vicepresident, cofundador, i coordinador del Paisatge del Penedès a l’IEP, i també infatigable col·laborador especial de l’Observatori del Paisatge des de la seva fundació (2005 – 2025) així com de gran part dels diferents Catàlegs del paisatge de Catalunya, sobretot dels anteriors del Penedès (dispersos entre diverses comarques veïnes 2005 – 2017) i ara, coautor d’alguns dels paisatges del nou Catàleg del Paisatge del Penedès (2018 – 2024).

L’acte solemne es va celebrar a la sala més emblemàtica del Palau de la Generalitat, l’Auditori o Sala de conferències, obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, de sorprenent arquitectura, ja que en la reforma dirigida per Carles Solsona del 1993 es varen suprimir (retallar a la base dels capitells, i deixar-los penjants) totes les columnes de pedra i es va construir un reforç estructural a base de bigues, platines i tirants metàl·lics, situat a la cambra existent, tot mantenint el sistema d'arcs i voltes existent sota el Pati dels Tarongers.

Des de Presidència, estaven convocats per la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, amb un aforament de seients de poc més de 200 butaques, tots els exconsellers/es de Territori i també de Medi Ambient des de l’any 2005, així com els seus respectius directors/es generals, els presidents de les quatre Diputacions catalanes, els presidents/es de tots els Consells Comarcals, Consorcis i Mancomunitats, i els principals alcaldes i alcaldesses de Catalunya, així com els de les principals institucions catalanes que han intervingut en els diferents catàlegs del paisatge (sobretot l’IEC i l’IEP), i de diferents entitats col·laboradores en els mateixos. Cal assenyalar que, segons observacions i converses directes del Dr. J.A. Herrera amb els assistents, la representació majoritària de tota la vegueria del Penedès era aclaparadora.

L’Auditori es va quedar petit només començar l’acte institucional, malgrat les nombroses justificacions d’excuses d’assistència (recordem que era un divendres a la tarda, de 18 h a 20 h, i en plena operació de sortida de vehicles de l’àrea metropolitana pel descans de cap de setmana). Es varen haver d’habilitar dempeus a moltes persones, els darrers nouvinguts, al fons de l’Auditori.

La direcció de l’Observatori del Paisatge, només obrir-se l’accés per la porta del C/ Sant Sever, va recollir personalment del control d’entrada al representant de l’IEP, acompanyar-lo directament a l’Auditori, i va reservar a l’Institut d’Estudis Penedesencs, un lloc de l’inici a la tercera filera, just darrere de les dues primeres reservades a totes les autoritats i càrrecs electes.

Iniciat l’acte, va prendre la paraula el primer director de l’Observatori del Paisatge (2005 – 2017), el professor Dr. Joan Nogué i Font, Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i fundador i director de la Càtedra del Bosc de la UdG, creada el novembre de 2022. Amb ell, l’IEP i el Dr. J.A. Herrera varen col·laborar i participar en l’elaboració dels primers catàlegs del paisatge del Penedès (2005 – 2017), llavors dispersos entre diverses comarques veïnes (Comarques Centrals, Penedès, Regió Metropolitana de Barcelona, Camp de Tarragona...).

A continuació, va intervenir l’actual director de l’Observatori (2018 – 2025), Sr. Pere Sala i Martí, Llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), qui va encomanar a l’IEP, el 20 de setembre de 2018, a la seu de Vilanova i la Geltrú, conjuntament amb el seu coordinador de l’Observatori, el Sr. Jordi Grau Oliveras, l’encàrrec de col·laboració, i en alguns paisatges de coautoria, del nou Catàleg del paisatge del Penedès (2018 – 2024), i amb qui el Dr. J.A. Herrera va establir una col·laboració de treball de camp, i de gabinet, molt estreta durant els sis anys d’elaboració, recorrent la totalitat de la vegueria del Penedès, i entrevistant centenars de penedesencs/ques de tots els racons singulars del Penedès, així com d’institucions, entitats, fundacions i associacions ecologistes, ambientals, agràries, instituts, federacions, ens públics, consorcis públics i privats, consorcis, xarxes d’entitats, entitats educatives i culturals, grups excursionistes, etc.

Finalment, va tancar i acomiadar l’acte la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Hble. Sra. Sílvia Paneque i Sureda.

Ja l'any 2001, quatre anys abans de la creació de l’Observatori del Paisatge, el Dr. J.A. Herrera va definir, des del coneixement profund del Penedès, al paisatge com:

El paisatge és la identitat d’un país i la seva millor carta de presentació pel que fa a un territori. És viu, en constant transformació i, en les nostres contrades, totalment lligat a l’evolució de la societat humana. Hauríem de parlar de paisatge socioecològic, ja que forma part de l’imaginari cultural, i fora bo obrir bé el focus per efectuar-ne una bona aproximació holística. El paisatge té dimensions ètiques, estètiques, emocionals i sentimentals derivades de la mateixa intervenció humana i, sobretot, caldria aplicar sobre ell criteris de sostenibilitat ambiental.”

 

Per a més informació:


NOU CATÀLEG DEL PAISATGE DE LA VEGUERIA DEL PENEDÈS

El nou catàleg del paisatge de la vegueria del Penedès el gran ignorat en la presentació doble del PTPP+CATÀLEG

L’Observatori del Paisatge de Catalunya edita un llibre amb motiu del seu 15è aniversari i reconeix la col·laboració continuada de l’IEP des de la seva fundació.

L’Institut d’Estudis Penedesencs entitat signant de la Carta del Paisatge del Garraf

PARTICIPACIÓ DE L’IEP AL CATÀLEG DEL PAISATGE DEL PENEDÈS

El Catàleg de paisatge del Penedès, aprovat amb caràcter previ

Observatori del paisatge de Catalunya

Catàlegs de paisatge

L'Observatori del Paisatge ha estat i és un espai viu amb capacitat de fer avançar el país en una cultura del paisatge inclusiva i exigent

Acte 20 anys de l'Observatori del Paisatge i Llei del Paisatge

S’aprova, finalment, l’avantprojecte de Pla territorial parcial del Penedès.



Els quatre protagonistes en estudis del paisatge a Catalunya i al Penedès en l’acte del 20è aniversari. De dreta a esquerra, Pere Sala i Martí, actual director de l’Observatori del Paisatge (2018 – 2025); Josep Antoni Herrera i Sancho, excap de la Secció de Botànica de l’IEP (1977 – 2000), i coordinador del Paisatge del Penedès de l’IEP (2001 – 2025); Joan Nogué i Font, exdirector de l’Observatori del Paisatge (2005 – 2017); i Jordi Grau Oliveras, coordinador de l’Observatori del Paisatge.


Acte 20 anys de l'Observatori del Paisatge i Llei del Paisatge

Presència de l'IEP a l'acte del 20è aniversari de l'Observatori del Paisatge